در قالب یك مقاله انجام شد؛

بررسی روش های بازیافت زباله های الكترونیكی مبتنی بر فرآیندهای دوستدار محیط زیست

بررسی روش های بازیافت زباله های الكترونیكی مبتنی بر فرآیندهای دوستدار محیط زیست

اصفهان محققان در پژوهشی روش های مدیریت بازیافت زباله های الكترونیكی با تاكید بر فرآیندهای دوستدار محیط زیست را بررسی كردند.



زباله های الکترونیکی، (E-waste) شامل دستگاه های الکتریکی یا الکترونیکی منسوخ شده هستند و بازیافت زباله های الکترونیکی از نظر حفاظت از منابع و محیط زیست یک مبحث مهم می باشد. هم اکنون، سالانه نزدیک به ۱.۳ میلیارد تن زباله در سرتاسر جهان تولید می شود که انتظار می رود تا سال ۲۰۲۵ به ۴.۳ میلیارد تن در سال افزایش یابد.

شناخت و درک اجزای مختلف زباله های الکترونیکی به بازیافت مؤثرشان کمک می نماید. تجهیزات الکترونیکی پیشرفته شامل تقریباً ۶۰ عنصر مختلف از مواد با ارزش و خطرناک می باشد. مهمترین اجزای پرارزش زباله های الکتریکی، مدارهای چاپی (PCBs) هستند که به غیر از فلزات باارزش، حاوی مواد خطرناک بسیاری است. برای پیشگیری از مسمومیت انسان و محیط زیست، تجزیه و تحلیل خصوصیت ها و ترکیبات مواد مختلف در زباله های الکترونیکی و تعیین نحوه مدیریت مجدد آنها از راه فرآیندهای زیست محیطی سالم، امری ضروری بشمار می رود.

در این پژوهش که توسط سامان مدنیان دانشجوی کارشناسی ارشد و سید محمدعلی زنجانی استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد انجام شد، آمده است: «ضایعات الکترونیکی، تجهیزات الکترونیکی دور انداخته شده بدون استفاده مجدد به شمار می آیند. این ضایعات، شامل تمام کالاهای موجود که عمرشان به پایان رسیده و یا برای کاربر مفید نیستند، می شود. هر خانه یا کسب و کار دارای زباله های الکترونیکی شامل مدارهای رهاشده، اجزای الکتریکی و منابع برق یا باتری می شود. تلویزیون، سامانه تهویه مطبوع، یخچال و فریزر، لامپ های فلورسنت و جیوه ای، کامپیوتر، چاپگر، دستگاه فتوکپی، تلفن همراه و گوشی، حجم زیادی از زباله های الکترونیکی را می سازند.»

بر اساس آن چه در این مقاله آمده است، «مقدار زباله الکترونیکی که در سرتاسر جهان تولید می شود، به میزان قابل توجهی در حال افزایش می باشد. کشورهای پیشرفته از بزرگترین مراکز تولید این زباله ها هستند و درصورتی که به درستی عمل نکنند، تولیدکننده خیلی از اجزای سمی می شوند که اثر منفی بر سلامت انسان و محیط زیست دارند.»

در این تحقیق گفته شده که اغلب این خطرات به علت فرآیندهای بازیافت و دفع نامناسب به وجود می آیند. عناصر خطرناک در زباله های الکترونیکی عبارتند از سرب، جیوه، آرسنیک، کادمیوم. البته حضور فلزات گرانبها مانند طلا، نقره و پالتین در این دسته از زباله ها، وسوسه برانگیز است.

نویسندگان این مقاله با تقسیم بندی زباله های الکترونیکی به انواع مختلف، معتقدند: «روشهای غیراخلاقی مانند استخراج، سوزاندن، حمام اسیدی، دفن بدون تصفیه و... از کارهای بخشهای غیررسمی در دفع زباله های الکترونیک است.»

این محققان می گویند: «زباله های الکترونیکی عبارت از لوازم خانگی بزرگ و کوچک، تجهیزات مخابراتی و فناوری اطلاعات، تجهیزات مصرفی، وسایل روشنایی، ابزارهای غیرالکتریکی و غیرصنعتی، اسباب بازی ها، لوازم آرایشی و ورزشی، دستگاه های ضدعفونی پزشکی، مانیتورها و واحدهای کنترل و دستگاه های اتوماتیک هستند.»

بر اساس آن چه در این مقاله بیان شده است، «طبق مطالعات انجام گرفته بعضی از فرایندهای مدیریتی در برخورد با زباله های الکترونیکی شامل دفن در زمین، سوزاندن، بازیافت، مدیریت ضایعات الکترونیکی به وسیله قراردادهای هوشمند مبتنی بر زنجیره بلوک و فرآیندهای بازیافتی مختلف و سازگار با محیط زیست است.»

در بخش پایانی این مطالعه آمده است: «زباله های الکترونیکی، زباله هایی رایج نیستند، بلکه ضایعات باارزش و خطرناکی هستند که حاوی مقادیر قابل توجهی از منوابع فلزی هستند و نباید به صورت غیرقانونی در هر نقطه ای تخلیه شوند. فرایندهای سنتی هم امکان دارد به دلیل آلودگی محیط زیست و هزینه های بالا و کارایی کم، نیازمندی های صنعت را در آینده برآورده نکنند. استفاده از فرآیندهای پاک در بازیافت PCBها، برای اقتصاد و محیط زیست هر کشور بسیار مهم می باشد که باید مورد توجه قرار گیرد. علاوه بر این، به علت پیچیدگی سامانه E-waste، استفاده از فقط یک فناوری، محدودیت دارد و توانایی حل تمام مشکلات را ندارد.»

در این مقاله محققان نتیجه می گیرند که برای بازیافت فلزات، احیانا باید از چندین فرآیند یا فناوری استفاده گردد. هنوز هم استفاده از قراردادهای هوشمند برای مدیریت زباله های الکتریکی و الکترونیکی، مورد تحقیق دقیق و استفاده کاربردی قرار نگرفته است، ازاین رو بررسی نحوه استفاده صحیح از مواد زائد الکترونیکی در صنایع مختلف، لزوم فراوانی خواهد داشت.

این مقاله در فصلنامه علمی روش های هوشمند در صنعت برق دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد انتشار یافته است.





منبع:

1399/03/30
21:40:49
5.0 / 5
2996
تگهای خبر: الكترونیكی , دستگاه , سلامت , صنعت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو