افزایش اثرگذاری نشریات علمی ایران در سال ۲۰۱۹

افزایش اثرگذاری نشریات علمی ایران در سال ۲۰۱۹

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اعلام نمود: برمبنای اطلاعات مستخرج از پایگاه استنادی اسكوپوس در سال 2019 میلادی، اثرگذاری 59% نشریات علمی ایران نسبت به سال 2018 افزایش یافته است.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، دکتر محمدجواد دهقانی با بیان این خبر اظهار داشت: پایگاه استنادی اسکوپوس هر سال به معرفی معتبرترین نشریات علمی دنیا می پردازد که آخرین لیست انتشار یافته این پایگاه مربوط به سال ۲۰۱۹ است. این لیست هنگامی منتشر می شود که دوره و شماره های مجلات علمی دنیا در سال مورد محاسبه تکمیل شده باشد که اخیراً اطلاعات سال ۲۰۱۹ مجلات علمی دنیا در اسکوپوس کامل شده است.
وی ادامه داد: سایت اسکور (CiteScore) شاخصی است که کیفیت نشریات در اسکوپوس برمبنای آن سنجیده می شود. فاکتورهای اس. جی.آر (SJR) و اسنیپ (SNIP) نیز همچون شاخص هایی هستند که برای اندازه گیری میزان کیفیت مجلات علمی در این پایگاه محاسبه می شوند، اما در چند سال اخیر این پایگاه به معرفی شاخص سایت اسکور پرداخته و تقریباً مشابه شاخص ضریب تاثیر است که تفاوت این دو شاخص در سال های مورد بررسی است. در شاخص ضریب تاثیر، تعداد استنادها در سال پایه مثلاً ۲۰۱۹ به مقالات دو سال قبل مجلات مثلاً ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ تقسیم و مبنای محاسبه قرار می گیرد، اما در سایت اسکور بجای دو سال قبل، استنادها به سه سال قبل سنجیده می شوند.
سرپرست ISC در ادامه اشاره کرد: استنادها میزان استفاده از علم تولید شده را نشان می دهند و برای مجلات علمی استنادها نشان می دهند که مقالات این مجلات به چه میزان در جامعه علمی مورد استفاده قرار گرفته اند. استنادها همانند سایر پدیده ها، دارای آفت هستند. مدیریت استنادها و خوداستنادی نشریات راه های غیراخلاقی هستند که برای نشان دادن افزایش میزان اثرگذاری نشریات مورد استفاده قرار می گیرند. پایگاه های استنادی بر روش های مذکور حساسیت بیشتری پیدا کرده اند و حتی الان میزان خوداستنادی به عاملی پایه در انتخاب شدن یا نشدن پژوهشگران برتر دنیا تبدیل گشته است.
دهقانی اظهار داشت: الان در سال ۲۰۱۹ از جمهوری اسلامی ایران تعداد ۱۶۷ نشریه در اسکوپوس نمایه می شود که ۱۵۹ نشریه موفق به دریافت سایت اسکور شده اند. این بدان معنا است که ۵% از نشریات فاقد سایت اسکور هستند، اما از این تعداد ۹۹ نشریه نسبت به سال ۲۰۱۸ سایت اسکور بالاتری دریافت کرده اند که یعنی میزان استناد به این گروه از نشریات افزایش یافته است که این خود شامل ۵۹% نشریات می شود. تعداد ۲۸ نشریه یعنی ۱۷% نشریات نیز بدون تغییر مانده اند اما ۲۴% نشریات یعنی ۴۰ نشریه نسبت به سال قبل افت کیفیت داشته اند.
سایت اسکور نشریات نباید به تنهایی مبنای مقایسه نشریات قرار گیرد، برای اینکه میزان استنادها از یک رشته به رشته دیگر متفاوت می باشد.
او در آخر بیان کرد: ارزش نمایه شدن در پایگاه استنادی بیش از هر چیز به تعداد استنادهای دریافتی وابسته است که نشریات ایران شامل انگلیسی و غیر انگلیسی استناد اندکی دریافت می کنند. همچنین، تعداد استنادهای دریافتی نشریات غیرانگلیسی با نشریات انگلیسی در پایگاه های استنادی قابل قیاس نیست. از آنجائیکه ادامه حضور نشریات نمایه شده در پایگاه های استنادی مشروط به دریافت استناد است؛ افزایش استنادها امری اجتناب ناپذیر است.
جدول نشریاتی که سایت اسکور آنها نسبت به سال ۲۰۱۸ بهبود یافته است در سایت پایگاه استنادی علوم جهان اسلام وجود دارد.



1399/04/27
21:24:03
5.0 / 5
2622
تگهای خبر: كیفیت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
جاوید شو جاوید شو