یادداشت های مأموریت فرهنگی در قرقیزستان- ۱۴

ماه محرم و ماجرای مداحی كه نیامد

ماه محرم و ماجرای مداحی كه نیامد

چهاردهمین قسمت از یادداشت های پرویز قاسمی به اولین تجربه ماه محرم وی در بیشكك اختصاص پیدا كرده است.



خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ: پرویز قاسمی، رایزن فرهنگی ایران در قرقیزستان در چهاردهمین قسمت از مجموعه نوشته های یادداشت های ماموریت فرهنگی در قرقیزستان که برای انتشار در اختیار خبرگزاری مهر قرار می دهد، نوشته است:
امروز ۱۳ شهریور ۹۸ است چهارمین روز ماه محرم و به عبارتی شب پنجم این ماه عزا برای شیعیان و پیروان دوده. آنها هرجا که باشند فرقی نمی کند؛ در ایرانمان یا در خارج از ایران. پیراهن های سیاه به علامت عزا یکی دو روز مانده به محرم آماده است. همچنین پرچم ها و بیرق های سیاه بر سر در خانه ها و مغازه ها و مساجد و حسینیه ها.
بر عکس سال های گذشته که محرم و بویژه تاسوعا وعاشورایش را در شهر و دیارمان خوی بودیم و دل ها را در دسته عزاداری سنتی مسجد محله مان صفا و جلا می دادیم؛ امسال توفیق یار نبود و محرم را در جایی دیگر و دور از ایران هستیم، در قرقیزستان و در جمع شیعیان و پیروان دوده اش. آنها از ملیت های مختلف هستند: آذری، افغانی پاکستانی، تاجیک و البته ایرانی. محفل ثابت و همیشگی مراسم های دینی شان در بیشکک مسجد امام علی است، مسجدی با ظاهر و معماری مساجد ایرانی که امامش هم آذری تبار است و تحصیلکرده قم. او فارسی را کاملاً مسلط است و وعظ ها وسخنرانی هایش را همزمان به آذری و فارسی ارائه می کند. لابلای صحبت هایش برای تفهیم بیشتر موضوع بعضاً از واژه ها واصطلاحات روسی نیز بهره می گیرد.
وجودش برای پیروان دوده منطقه ذیقیمت است؛ همچنین خود همین مسجد که مختص شیعیان است و تقریباً مشابه و نمونه اش را غیر از جمهوری آذربایجان در هیچ منطقه شوروی سابق نمی توان سراغ داشت. این را باید به فال نیک گرفت و قدرش دانست؛ همچنین باید تحسین کرد درایت دولتمردان قرقیز را و اینکه در این فضای کاملاً سنی آمیخته با برخی جریانات افراطی و ایران هراسی و شیعه هراسی مرعوب نشده و اجازه داده و می دهند که پیروان همه ادیان و مذاهب همچون شیعیان آزادانه برنامه ها؛ مناسک و شعائر دینی خودرا برگزار کنند.
از قبل از فرارسیدن محرم بر طبق استمزاجی که از دوستان و سفیر کشورمان کرده بودیم تصمیم گرفتیم مداحی آذری زبان را به بیشکک دعوت نماییم. باوجود مشکلات و محدودیت های بودجه ای بالاخره مصوب شد طلبه ای آذری زبان به بیشکک اعزام شود.
قراربود نامبرده چهارشنبه ۱۳ شهریور ۱۳۹۸ که مصادف با چهارم ماه محرم است بوسیله مشهد به دوبی و از آنجا به بیشکک پرواز کند. متاسفانه بخاطر مشکلی که بوجود آمد از پرواز جا ماند و از حضور مداح اعزامی در محرم امسال بیشکک محروم شدیم. برای عدم حضور مداح و مشکلی که پیش آمد به شخصه خیلی حرص و جوش خوردم و واقعاً نمی دانستم چگونه برای دوستانی که چند روزگذشته سراغ مداح را می گرفتند و بی صبرانه منتظرش بودند توضیح واقعه را بدهم. هرچند من تلاش خودم را برای مجاب کردن سازمان جهت اعزام مداح کرده بودم ولی بازخودم را مذمت کرده و ناراحت بودم.
خلاصه محرم امسال را در شرایطی در بیشکک سپری می نماییم که مداح اعزامی از ایران نداریم و دوستان ایرانی مقیم هم که سررشته ای در مداحی داشتند در مرخصی ایران هستند. البته خوشبختانه کسان دیگری اینجا هستند که جور این کمبودها را بر دوش می کشند و پیروان دوده را به فیض می رسانند. فعلاً که چند روزگذشته از مداحی آقای رستمیان عزیز و نیز مداحی یکی از طلبه های پاکستانی بهره مند شده ایم و امروز نیز یک جوان افغانستانی به جمع ما افزوده شد و به اجرای برنامه پرداخت.
پیروان دوده قرقیزستان سال هاست پای منبر طلبه ای می نشینند که آذری تبارست و سال ها در ایران به تحصیل علوم دینی مشغول بوده و زبان فارسی را کاملاً می داند. بگفته خودش تقریباً ۲۰ سال است که در قرقیزستان حضور و فعالیت دارد. رتق و فتق امورات مسجد امام علی بیشکک و مدیریت حساب شده و بی حاشیه کارهای آن و تعظیم شعایر و مناسبت های دینی همه و همه نتیجه کوشش های این عاشق دوده است. او شرایط و سال های سختی را در طول این زمان در قرقیزستان از سرگذرانده وتجربه کرده است. سفیران و رایزنان فرهنگی کشورمان در طول ۲۰ سال قبل که برای ماموریت به قرقیزستان آمده اند همه او را می شناسند و او نیز در طول این زمان مشمول حمایت ها و همکاری ها از طرف سفارت و رایزنی فرهنگی بوده است. حجت الاسلام ایمانی را می گویم روحانی با ایمان و دوست داشتنیِ مسجد امام علی بیشکک و به عبارتی رهبر دینی شیعیان قرقیزستان.
ولی گویا ماموریت و رسالت وی در قرقیزستان و مسجد امام علی اش به انتها رسیده و بزودی قرقیزستان را به سمت موطن اصلی اش- آذربایجان- ترک می کند. این خبر چند روزیست یکی از بحث های داغ محافل شیعیان و پیروان دوده قرقیزستان است و خیلی از اینکه امامشان را دیگر اینجا نخواهند داشت مغموم و نگران هستند. هرچه هست گویا تصمیم دیگر قطعی است و حتی جایگزینش نیز مشخص شده است.
ایمانی واقعاً برای شیعیان قرقیزستان نعمتی باارزش بود. او در طول این زمان خدمات شایانی برای پیروان دوده منطقه کرد و بخوبی از عهده وظیفه و رسالتی که برعهده داشت؛ برآمد. بطور قطع آیندگان از او و خدماتش در قرقیزستان و بر شیعیان و پیروان دوده این دیار به نیکی یاد خواهند کرد.
برای آقای ایمانی عزیز در هرجا که باشند توفیقات بیش از پیش همراه با سلامتی آرزومی نماییم و امیدوارهستیم خلف ایشان نیز بتواند بخوبی و همچون او از پس این مسئولیت خطیر دینی برآید.
پرویز قاسمی
ساعت ۳۷ دقیقه بامدادپنج شنبه ۱۴ شهریور ۱۳۹۸
بیشکک - ارکیندیک

1399/07/12
13:52:58
5.0 / 5
1944
تگهای خبر: برنامه , خدمات , سلامت , فرهنگ
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو