اخلاق در پژوهش؛ سه سال پس از قانون مند شدن،

اصرار داشتن روی مقاله نویسی به بیماری تبدیل می شود

اصرار داشتن روی مقاله نویسی به بیماری تبدیل می شود

به گزارش جاوید شو معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران با بیان اینکه اصرار داشتن روی مقاله، تبدیل به بیماری می شود، اظهار داشت: طبیعتاً وقتی که ما یک رقابتی در تعداد مقاله ایجاد می نماییم و آن منجر به اچ ایندکس و ارجاع و … می شود، متاسفانه تخلفات پژوهشی ما هم بیشتر می شوند.



دکتر حسین کیوانی در گفتگو با ایسنا، درباره تعداد طرح ها و مجوزهای کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار داشت: همه طرح های پژوهشی، ملزم به دریافت مجوز کمیته اخلاق در پژوهش هستند و در سال ۱۴۰۰ تعداد طرح های بررسی شده در کارگروه اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی ایران افزایش پیدا کرد. به صورتی که در سال ۹۹، در کارگروه اخلاق دانشگاه یک هزار و ۸۵۹ طرح و در سال ۱۴۰۰، یک هزار و ۹۴۹ طرح بررسی گردید.

وی ضمن اشاره به حساسیت های بوجود آمده در مورد مسائل اخلاق در پژوهش، افزود: هم اکنون هم در داخل کشور و هم ناشرین خارج از کشور، حساسیت زیادی نسبت به مجوزهای اخلاق پیدا کرده اند و حجم طرح های بررسی شده در کمیته اخلاق بسیار زیاده شده است. حجم کار به حدی زیاد شده که در دانشگاه علوم پزشکی ایران، پنج کمیته اخلاق دیگر هم تشکیل دادیم که مجوزها را صادر کنند.

چرا تخلفات پژوهشی افزایش داشته؟

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران ضمن اشاره به افزایش آمار تخلفات پژوهشی این دانشگاه، اظهار داشت: شاید دلیل این افزایش، بررسی های بیشتری باشد که انجام گرفته است. تعداد شکایات در کمیته اخلاق پژوهش این دانشگاه در سال ۱۳۹۹، ۱۰ مورد بوده و این آمار در سال ۱۴۰۰ به ۹ مورد رسیده است. البته هیچ کدام از این تخلفات محرز نشده است. همینطور تعداد مقالات ریترکت شده این دانشگاه پارسال هفت مورد بوده که در سال ۱۴۰۰ به چهار مورد کاسته شده است.

وی ضمن اشاره به مقالات ریترکت شده در این دانشگاه، اظهار داشت: دانشگاه با اعضای هیئت علمی که مقاله آنها از نظر کمیته اخلاق مشکل داشته، برخورد کرده و جلوی ارتقای آنها گرفته شده است. حتی ریاست دانشگاه دستور دادند که اگر فردی به واسطه مقالاتی که در آنها رعایت اخلاق نشده و یا تحقیق کافی انجام نداده و یا پرسش نامه ها کافی نبوده، ارتقا پیدا کرده است، ارتقای آن فرد پس گرفته شود.

کیوانی افزود: این یکی از سخت گیری های زیادی است که کمیته اخلاق و دانشگاه در این خصوص انجام می دهد؛ چون که این مورد وجهه کشور را زیر سوال می برد.

وی با بیان اینکه اصرار داشتن روی مقاله، تبدیل به بیماری می شود، اظهار داشت: طبیعتاً وقتی که ما یک رقابتی در تعداد مقاله ایجاد می نماییم و آن منجر به اچ ایندکس و ارجاع و … می شود، متاسفانه تخلفات ما هم بیشتر می شوند.

معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: البته خوشبختانه این تخلفات بموقع شناسایی شده و افراد بعضاً مقاله شان را خودشان ریترکت کردند و یا ما اعلام کردیم تا ریترکت شوند.

وی در مورد روند کار کمیته اخلاق، توضیح داد: روند کار به این صورت است که در مورد برخی تخلفات گزارشاتی به کمیته اخلاق می شود. برخی مسائل مانند پلاجیاریسم (Plagiarism) یا سرقت علمی هم از راه نرم افزارهای مشابهت یاب بررسی می شود و اگر ادبیات، مبحث یا نوشتار مقاله مشابه باشد، این موارد را کمیته اخلاق به صورت فعال پیگیری می کند.

کیوانی افزود: بعضاً حتی دیده شده که در یک مطالعه که با تکمیل پرسش نامه ها انجام شده و بر مبنای آن مقاله نوشته شده، چون پژوهشگر دسترسی به پرسش نامه نداشته و یا پرسش نامه ها را گم کرده، اجازه چاپ مقاله به آن ندادیم.





منبع:

1401/05/02
09:48:29
5.0 / 5
470
تگهای خبر: ادبیات
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
جاوید شو جاوید شو