در یك مطالعه بررسی شد؛

ضرورت توجه بیشتر به وجود آنتی بیوتیک در پساب تصفیه خانه ها

ضرورت توجه بیشتر به وجود آنتی بیوتیک در پساب تصفیه خانه ها

جاوید شو: جاوید شو: بررسی های یک مطالعه درباب وجود دو آنتی بیوتیک در پساب دو تصفیه خانه در اصفهان نشان داد که غلظت دو آنتی بیوتیک آمپی سیلین و پنی سیلین در پساب ورودی و خروجی این دو تصفیه خانه بیش از سایر مناطق است و این میزان نسبت به مطالعات پیشین افزایش داشته است.



به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، آنتی بیوتیک ها داروهای ضد میکروبی هستند که بیماریهای عفونی را در انسان ها و حیوانات درمان می کنند و از آن جایی که خاصیت های شیمیایی متفاوتی دارند، انواع مختلفی دارند. استفاده بیش از اندازه از آنتی بیوتیک ها مشکلات مختلفی را به همراه داشته که مقاومت میکروبی یکی از آنها است که موجب بروز نگرانی ها و مشکلات مختلفی در سراسر جهان شده است.

در بررسی های اخیر؛ آنتی بیوتیک ها در محیط های مختلف مانند محیط ساحلی، سطوح، آب، خاک، بخش های خوراکی سبزیجات، شناسایی شده اند و این نشان دهنده استفاده زیاد از این نوع داروها است. استفاده بیش از اندازه از آنتی بیوتیک ها و باقی ماندن بقایای آنتی بیوتیک ها در محیط زیست می تواند اثرات خطرناکی بر سلامت انسان ها و محیط زیست داشته باشد. همین طور وجود بقایای آنتی بیوتیکی، موجب افزایش ژن های مقاوم به آنتی بیوتیک و باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک شده است و همین موضوع می تواند کنترل خیلی از باکتری های بیماری زا را دشوار کند.

بررسی داده های اسناد علمی و ارزیابی سازمان های نظارتی ملی و منطقه در ۷۱ کشور نشان داده که در دهه اخیر، مصرف آنتی بیوتیک ها حدود ۳۰ درصد افزایش داشته است. حدود ۶۰ درصد از جمعیت جهان در آسیا زندگی می کنند و متاسفانه می توانند به آسانی آنتی بیوتیک خریداری کنند.

در ایران نیز آنتی بیوتیک ها حدود ۱۳ درصد از بازار دارویی ایران را می سازند. آنتی بیوتیک های بتالاکتام (از جمله پنی سیلین ها، سفالوسپورین ها و...) جزو آنتی بیوتیک های پر مصرف در ایران هستند و مصرف کل آنها، ۱۶ برابر بیش از استاندارد جهانی است

مطالعات نشان داده که بیشتر آنتی بیوتیک ها بدون تغییر و یا به شکل متابولیت (مواد شرکت کننده در سوخت وساز سلولی) از بدن دفع شده و وارد فاضلاب می شوند. بیشتر تصفیه خانه های فاضلاب، اقداماتی را برای حذف آلاینده هایی مثل کربن، نیتروژن و فسفر اجرا می کنند، ولی این اقدامات نمی تواند بطور کامل آنتی بیوتیک ها را حذف نمایند.

با توجه به وجود مسائلی مانند خشکسالی، شهرنشینی، تغییرات اقلیمی و در نهایت کمبود آب، استفاده از پساب تصفیه خانه ها برای آبیاری زمینهای کشاورزی، در مناطق مختلف رواج پیدا کرده است. در اصفهان نیز که در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، استفاده از پساب برای مصارف کشاورزی لازم است.

با توجه به خطرات وجود این داروها در پساب تصفیه خانه ها، باید اطلاعات کافی در مورد غلظت آنتی بیوتیک ها در ورودی و پساب تصفیه خانه ها و سرنوشت این داروها وجود داشته باشد تا بتوان پیش بینی دقیقی از اثرات احتمالی آنها بر محیط زیست و سلامت انسان داشت.

همچنین مشخص شده که در طول همه گیری کووید-۱۹ استفاده از آنتی بیوتیک ها و متعاقب آن حضور این داروها در پساب فاضلاب بالا رفته است. باتوجه به اینکه آنتی بیوتیک های آمپی سیلین و پنی سیلین در ایران ارزان و از رایج ترین آنتی بیوتیک ها هستند و خیلی از بیماران خودسرانه آنها را خریداری و مصرف می کنند؛ پژوهشگران در یک مطالعه حضور این دو آنتی بیوتیک را در فاضلاب شهری اصفهان مورد بررسی قرار دادند.

برای انجام این مطالعه به مدت دو ماه (بهمن تا اسفند ۱۳۹۹)، از دو تصفیه خانه در اصفهان در مجموع ۵۲ نمونه، برداشته شد. از هر تصفیه خانه ۲۶ نمونه شامل ۱۳ نمونه از پساب ورودی و ۱۳ نمونه از پساب خروجی نمونه برداری شد.

در مشاهدات پژوهشگران این مطالعه حضور این دو آنتی بیوتیک در نمونه های جمع آوری شده از ورودی و پساب خروجی تصفیه فاضلاب تایید شد. همین طور مشخص شد که پنی سیلین بیش از آمپی سیلین مصرف می شود.

یافته های این مطالعه حاکی از این بود که غلظت دو آنتی بیوتیک آمپی سیلین و پنی سیلین در پساب ورودی و خروجی این دو تصفیه خانه در اصفهان، بیش از سایر مناطق است و همین طور غلظت آنها نیز در این تحقیق، در مقایسه با مطالعات پیشین بیشتر بود.

به گفته پژوهشگران این مطالعه؛ نخستین دلیل این مساله می تواند مصرف بی رویه خودسرانه این آنتی بیوتیک ها در ایران و اصفهان باشد. دلیل بعدی که منجر به غلظت بالاتر در فاضلاب شده است، استفاده بیشتر این آنتی بیوتیک ها به سبب همه گیری کووید-۱۹ است.

بر همین اساس این پژوهشگران باتوجه به استفاده مجدد از پساب فاضلاب تصفیه خانه ها سفارش می کنند که باید توجه ویژه ای به حذف این آنتی بیوتیک ها از پساب ها شود.

در انجام این تحقیق مهری سمندری و سودابه قدسی؛ پژوهشگران کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، به همراه حسین موحدیان عطار، کریم ابراهیم پور و فرزانه محمدی، پژوهشگران گروه مهندسی بهداشت محیط و مرکز تحقیقات محیط زیست پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با یکدیگر مشارکت داشتند.

یافته های این مطالعه بصورت مقاله علمی با عنوان «اندازه گیری آنتی بیوتیک های آمپی سیلین و پنی سیلین G در تصفیه خانه های فاضلاب در طول همه گیری کووید-۱۹: مطالعه موردی در اصفهان» در مجله «Environmental Health Engineering and Management Journal» انتشار یافته است.





منبع:

1401/07/25
09:22:26
5.0 / 5
444
تگهای خبر: سفر , سلامت , شركت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۴
جاوید شو جاوید شو