معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت:
ایران رتبه پانزدهم تولید علم را در دنیا دارد
جاوید شو: به گزارش جاوید شو، معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران در تولید علم رتبه اول منطقه و رتبه ۱۵ دنیا را دارد.
به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، دکتر یونس پناهی در سخنرانی خود با عنوان "تهدیدهای سلامت و راهکارهای برون رفت با تمرکز بر مرجعیت علمی" در اجلاس روسای دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی کشور به میزبانی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی اظهار داشت: تولید دانش، ترجمان دانش، تولید تکنولوژی، دیپلماسی علمی و بهبود اقتصاد دانش بنیان از مهم ترین شاخصهای مرجعیت علمی است.
وی اضافه کرد: در تولید علم ایران رتبه اول را در کشورهای منطقه دارد و سال قبل رتبه ۱۶ جهانی را داشت که سال جاری رتبه ۱۵ را به دست آورده است.
دکتر پناهی با اشاره به اینکه میانگین سرعت تولید علم در دنیا ۵ درصد است، بیان نمود: شتاب تولید علم (میانگین رشد سالیانه علم) در آمریکا ۳.۶، در آلمان ۴ و در هلند ۴.۳ است. در کل، سرعت تولید علم در غرب نسبت به شرق کمتر شده است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اظهار داشت: الان میانگین سرعت تولید علم در چین ۱۱، سنگاپور ۸، مالزی ۹.۹، ایران ۷.۷۴، عربستان ۱۲.۶، ترکیه ۷.۵ و در امارات ۱۳.۳ است.
وی اضافه کرد: در بحث آینده نگاری و تعیین رشد سالیانه، میانگین تولید علم در دانشگاه های ایران، ۸.۳۱ درصد است. سرعت ۱۰ دانشگاه علوم پزشکی در تولید علم از میانگین سرعت رشد تولید علمی در کشور کمتر است.
دکتر پناهی این دانشگاه ها را شامل سه دانشگاه تیپ یک، پنج دانشگاه تیپ دو و سه دانشگاه علوم پزشکی تیپ سه دانست و اظهار داشت: در زمینه انتشار مجلات علمی، پژوهشی با ۴۶۷ مجله پس از ترکیه، رتبه دوم منطقه را داریم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: وضعیت ایران در دومین شاخص مرجعیت علمی، یعنی ترجمان دانش و کاربست آن، از میانگین جهانی پایین تر است. در دنیا ۵ درصد کل پژوهشها منجر به محصول می شود.
دکتر پناهی خاطرنشان کرد: اختراعات یا ایده ها باید منجر به یک محصول یا یک خدمت یا یک تغییر رفتار شود تا شاخص دوم مرجعیت علمی یعنی ترجمان دانش در کشور رشد کند.
وی بیان نمود: در سومین شاخص که تولید تکنولوژی است، رتبه ایران در سال ۲۰۲۰ در دنیا ۶۷ بود، در سال ۲۰۲۱ این رتبه به ۶۰ رسید و الان رتبه ۵۳ دنیا را داریم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت اظهار داشت: در شاخص تولید تکنولوژی هم سرعت رشد کشورهای منطقه بالاست و باید بتوانیم مراکز رشد، نوآوری، دانش بنیان و پارک های علم و فناوری خویش را تقویت نماییم. دانش بنیان ها در کشور ۱۶ درصد میانگین رشد سالیانه دارند.
هر دانشمند یک دیپلمات
دکتر پناهی اضافه کرد: در شاخص بعدی مرجعیت علمی که دیپلماسی سلامت و مورد تاکید ویژه وزیر بهداشت است، هر دانشمند ایرانی باید یک دیپلمات علمی برای ایران در جهان باشد. رشد تولید علمی بدون ارتباط با محافل جهانی ممکن نیست.
وی افزود: در پنجمین شاخص مرجعیت علمی که بهبود اقتصاد دانش بنیان است باید بگوییم در کل، استفاده از دانش برای اقتصاد یک معضل جهانی است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تصریح کرد: باید با ایجاد دانشگاه های نسل سه و چهار که دانشگاه های ثروت آفرین و اجتماعی هستند به ارتقای این شاخص کمک نماییم.
تدوین نقشه مرجعیت علمی
وی اظهار داشت: برای تدوین نقشه مرجعیت علمی تمام الزامات، امکانات و ابزارهایی که در کشور وجود دارد را بر پایه افزایش بهره وری احصاء کرده ایم. در تمام این شاخصهای پنجگانه آینده پژوهی نقش اساسی دارد و نقشه نهایی مدلهای مرجع شدن تهیه شده اند.
دکتر پناهی اظهار داشت: با برگزاری جلسات با دانشمندان ایرانی یک درصد در جهان، ۳۰۰ برگزیده جشنواره رازی، برترین های المپیادهای علمی و اساتید داخل و خارج از کشور، از تجارب آنها بعنوان منابع نیروی انسانی در اکوسیستم مرجعیت علمی بهره برده ایم.
وی اضافه کرد: در کشور ۹۰۰ مرکز تحقیقاتی، ۶۰ پژوهشکده، ۲۵ شبکه تحقیقاتی، ۸۴ کوهورت و ۲۰ پرشین کوهورت داریم که ساز و کار مناسبی برای به کارگیری اولویت ها و امکانات در مرجعیت علمی است.
ایجاد زنجیره تولید محصول
وی اظهار داشت: باید بتوانیم زنجیره تولید علمی که تبدیل به محصول شود را در دانشگاه های علوم پزشکی ایجاد نماییم و با کمک دانش بنیان ها و پارک های علم و فناوری فاصله بین دانشگاه و صنعت را کاهش دهیم.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، کسب مرجعیت علمی ایران در جهان را یکی از مطالبات
مقام معظم رهبری دانست و اضافه کرد: توجه به تهدیدهای حوزه سلامت همچون تهدیدات غذایی یا اعتیاد و کاهش بار بیماری ها منجر به شکوفایی اقتصادی کشور می شود.
به گزارش وبدا، دکتر پناهی ضمن اشاره به تغییر سیمای بار بیماری ها در دنیا بین سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۹ از بار بیماری های واگیر به بیماری های نوپدید مانند کرونا و بیماری های غیرواگیر همچون سرطان ها، قلبی، عروقی و دیابت یاد و تصریح کرد: وزارت بهداشت آمادگی دارد از طرح های تحقیقاتی محصول محور تا ۴۰۰ میلیارد تومان پشتیبانی کند.
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب