رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان رضوی:

تعدادی نخبه به استانداری معرفی کردیم اما بی نتیجه بود

تعدادی نخبه به استانداری معرفی کردیم اما بی نتیجه بود

جاوید شو: به گزارش جاوید شو، خراسان رضوی رییس بنیاد ملی نخبگان استان خراسان رضوی گفت: طبق دستورالعمل دولت و بر طبق تفاهم نامه وزارت کشور با بنیاد نخبگان ما باید افراد نخبه را به استانداری معرفی نماییم و حتی استانداری باید 5 مشاور نخبه داشته باشد. ما 10 نخبه را معرفی کردیم اما نتیجه ای حاصل نشد.


عبدالکریم سجادی در گفت و گو با ایسنا معرفی نخبگان در سطح جامعه را یکی از اهداف بنیاد ملی نخبگان برشمرد و اظهار داشت: باید فرهنگ نخبگانی را در سطح جامعه ترویج داده و تاثیرات حضور آنان را در سطح جامعه به مردم نشان دهیم.
وی اضافه کرد: شعار امسال مسیر و راه را مشخص کرد و ما به این باور رسیدیم که باید اتفاقاتی با اثر بخشی بیشتر رخ دهد، برنامه های گذشته موثر بودند اما شعار سال جهشی را ایجاد کرد و نقش نخبگان را برای سازمان های دولتی وغیردولتی پررنگ کرد. درحقیقت شعار سال مرحله نخست از فرهنگ سازی استفاده از نخبگان در کشور است.
دولت ها اهتمامی در برای استفاده از نخبگان نداشتند
سجادی با تأکید بر این که جامعه چندان بر حضور نخبگان در راس امور اعتقادی ندارد، بیان کرد: باید نظر، ایده، استعداد و توانمندی نخبگان در سطح جامعه به کار گرفته شود. متاسفانه این امر مهم در جامعه فعلی ما ملموس نیست، دلیل آن این است که دولت هایی که تا به امروز روی کار بودند، اهتمام جدی جهت استفاده از نخبگان در امور و برنامه های خود نداشته اند. بیشتر انتخابات و انتصابات آنها بر طبق گرایش های حزبی و سیاسی بوده و بر شایسته سالاری متمرکز نبوده اند، این در شرایطی است که یک اصل مهم شایسته سالاری استفاده از نخبگان است.
سجادی در ادامه سخنانش با اشاره به با اهمیت ترین معضلات بنیاد نخبگان، عملیاتی نشدن دستورالعمل ها درباب استفاده از نخبگان را یکی از با اهمیت ترین مشکلات این بنیاد برشمرد و افزود: از اواخر سال قبل تفاهم نامه های مطلوبی در این جهت بین وزارت کشور و بنیاد ملی نخبگان منعقد گردید که از نخبگان به عنوان مشاور و دستیار در استانداری ها و سازمان های مختلف استفاده گردد.
دستگاه های اجرائی تا حالا اقدامی در راستای به کارگیری نخبگان انجام ندادند
وی افزود: مصوبات هیات دولت برای جذب و به کارگیری نخبگان وجود دارد اما نیازمند اجرا شدن است. اکنون با گذشت هفت ماه از سال ۱۴۰۱، شاهد اقدامات عملی از طرف دستگاه های اجرائی دراین راستا نبوده ایم.
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان رضوی عنوان کرد: مشکل از طرف نخبگان نیست، بلکه آنها اعلام امادگی کرده و دراین زمینه بسیار انگیزه دارند که حتی بدون دریافت دستمزد فعالیت خودرا شروع کنند. ما از نیروهایی جوان و با انگیزه که دارای مدارک تحصیلی دکتری و پسادکتری هستند دعوت کرده ایم که می توانند در حوزه های مختلف علوم انسانی، فنی مهندسی و... کمک کرده و موثر باشند اما دستگاه های اجرائی از این مساله استقبال نکرده و یا برای اجرای آن مانع به وجود آورده اند.


تعدادی نخبه به استانداری معرفی کردیم اما نتیجه ای نداشت
سجادی درباب چگونگی استفاده از نخبگان در سطح استان اظهار داشت: حتی نخبگانی را که در زمینه های مختلف صاحب ایده بودند را به استانداری معرفی کردیم اما کسی یا جایی جز بنیاد نخبگان به آن بخشنامه ها عمل نکرده است. طبق دستورالعمل دولت و بر طبق تفاهم نامه وزارت کشور با بنیاد نخبگان ما باید افراد نخبه را به استانداری معرفی نماییم و حتی استانداری باید ۵ مشاور نخبه داشته باشد. ما ۱۰ نخبه را معرفی کردیم اما نتیجه ای حاصل نشد.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی با اعلان اینکه بخش خصوصی بیش از بخش دولتی نخبگان را به کار می گیرد، اشاره کرد: شرکت های دانش بنیان در زمینه خود بدنبال جذب نیروی نخبه هستند و نخبه را با حمایت مالی جذب می کنند. دستگاه دولتی جهت استفاده از نخبگان در امور اقدام خاصی تا حالا انجام نداده است. باتوجه به تفاهم نامه ها، نخبگان را معرفی می نماییم چونکه یکی از تعهدات وزارت کشور به کارگیری نخبگان به عنوان مشاور و دستیار است. در راس همه نهادها، استانداری باید ابتدا نخبگان را به کار گیرد.
وی افزود: در ادوار گذشته استانداری شاهد جذب نخبگان بوده ایم، اما هم اکنون خبری از جذب نخبگان در استانداری نیست. اگر ۱۰ نخبه در کنار شما باشد و احساس کنید به یازدهمین نخبه نیاز دارید باید به کار گیرید، جمع ۱۱ فکر مفیدتر از ۱۰ نفر خواهد بود.
سجادی با تأکید بر این که مراکز علمی غرب خواهان نخبگان ایرانی هستند، بیان کرد: اگر نخبگان حمایت شوند انقلابی بزرگ رخ خواهد داد، فرهنگ نخبگی باید در جامعه حاکم باشد که مسئولین ذاتا بدنبال نخبگان باشند نه این که به اجبار بخشنامه و دستوالعمل نخبگان را به کارگیرند. در این صورت نیازی به مهاجرت نیست، خیلی از نخبگان به جهت اینکه ایده خودرا به عمل تبدیل نموده و بتوانند شغل متناسب با تخصص خودرا ایجاد کنند، مهاجرت می کنند.
نخبگان در داخل کشور با بی اعتنایی و در خارج از کشور با آغوش باز مواجه اند
وی درباب حمایت های غرب از نخبگان ایرانی اظهار داشت: نخبگان بسیاری بعد از سال ها تحصیل در خارج از کشور به وطن بازمی گردند اما وقتی مورد توجه قرار نگرفته و به آنها بهایی نمی دهند گرفتار یاس شده و باردیگر کشور را ترک می کنند چونکه با حمایت های این چنینی چرخ زندگی نخبگان نمی چرخد.

سجادی افزود: نخبگان شرایط زندگی خود در ایران و خارج از کشور را مقایسه می کنند که چه شرایطی می توانند داشته باشند. دولتی ها در هر رده ای که باشند حقوق کمتری دارند، تفاوت فرد نخبه با یک فرد معمولی لحاظ نمی شود و بجای برخورد عادلانه بصورت مساوات با آنان رفتار می شود.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی افزود: نخبگان در شرکت های خصوصی که جذب می شوند باتوجه به امکانات ان شرکت حقوق دریافت می کنند، گاهی اوقات نخبگان در دانشگاه جذب نمی شوند و با حداقل حقوق استخدامی جذب سازمان دیگری می شوند. در نهایت باید گفت واقعیت های متاثرکننده ای برای نخبگان جوان ما وجود دارد که در شأن آنها نیست.
وظیفه بنیاد نخبگان، نخبه پروری یا جذب نخبه؟
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان رضوی درباب وظایف این سازمان در امتداد نخبه پروری بیان کرد: مرحله نخست شناسایی استعداد است، امروزه این امر مهم از مدرسه شروع می شود. از کلاس چهارم طرح «شهاب» به کمک آموزش و پرورش به انجام می رسد که در این طرح استعدادهای دانش آموزان در زمینه های مختلف نسبت به جامعه شان شناسایی می شود.
وی اضافه کرد: برای استعدادهایی که شناسایی می شوند توسط مربیان دوره هایی برگزار می شود، البته یکی از اشکالات ما با آموزش و پرورش کمرنگ شدن اجرای طرح شهاب در مدارس است؛ چونکه طبق قانون، آموزش وپرورش باید با هماهنگی بنیاد ملی نخبگان به اجرای این طرح بپردازد.
سجادی افزود: جهت راه اندازی و تقویت این طرح در مدارس، بنیاد ملی نخبگان از حمایت های مالی دریغ نکرده و برای مربیان کلاس هایی برگزار می گردد تا دریابند چگونه استعدادها را در سطح دانش آموزی شناسایی کنند. از طرفی در فصل تابستان و ایام تعطیل برای این افراد دوره هایی برگزار می گردد تا توانایی آنها پرورش یافته و سپس حمایت های مورد نیاز از آنان صورت گیرد.
شناسایی ۷۵ استعداد برتر خراسانی در طرح شهید وزوایی
وی از اجرای این طرح در سطح دانشگاهی نیز آگاهی داد و اظهار داشت: این شناسایی تحت عنوان طرح «شهید وزوایی» در دانشگاه ها به انجام می رسد. در این طرح دانشجویان با اطلاع رسانی دانشگاه ها وارد سامانه بنیاد ملی نخبگان شده و اطلاعاتی همچون معدل، پروژه و... را بارگزاری می کنند. دانشجویان توسط بنیاد ملی نخبگان ارزیابی و صحت سنجی شده و به عنوان استعداد شناخته می شوند. اکنون از میان ۲۰۰۰ دانشجو، ۷۵ دانشجوی خراسانی به عنوان صاحبان استعداد برتر شناخته شدند.
سجادی در ادامه به تشریح کارهای کارگاه های شهید احمدی روشن در بنیاد ملی نخبگان پرداخت و بیان کرد: دانشجویان برگزیده باید در کارگاه های شهید احمدی روشن که یک مرحله بالاتر است به فعالیت خود ادامه دهند. در این کارگاه یک صنعت یا موسسه، پروژه، طرح یا موضوع را مطرح می کند که با پرداخت هزینه آنرا انجام دهد.


رشد ۱۵ برابری طرح های نخبگانی در طرح شهید احمدی روشن
وی با اعلان اینکه امسال با رشد ۱۵ برابری طرح ها مواجه بودیم، اظهار داشت: امسال ۴۴ طرح شهید احمدی روشن در اختیار بنیاد نخبگان است در صورتیکه سال قبل تنها ۳ طرح در دست ما بود.

این استاد دانشگاه افزود: کارگاه شهید احمدی روشن، کلاس واقعی برای شناختن نخبه توسط خود دانشجو است که استعدادهای عملی اش را بشناسد.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی از سهمیه نامحدود طرح های نخبگانی آگاهی داد و اظهار داشت: این که طرح ها در چه زمینه ای باشند حائز اهمیت نیست و کارگاه ها باتوجه به نیاز جامعه تشکیل می شوند. هم اکنون ۴۴ هسته موجود می توانند در زمینه های مختلف فعالیت کنند. ۳۰۰ دانشجو در این هسته ها مشغول به کار هستند و در هر هسته ۴ الی ۱۰ دانشجو با هم افزایی به فعالیت خود ادامه می دهند.
سجادی ضمن بیان این که استعدادها را به شبکه مسائل جامعه متصل می نماییم، عنوان کرد: ارگان ها وابسته به نوع فعالیت و نیاز خود پروژه های استانی را مطرح می کنند و ما نخبگان را به شبکه مسائل جامعه متصل کرده و بدین ترتیب وارد بازار کار می شوند. نیمی از هزینه های آن پروژه را بنیاد نخبگان پرداخت می کند و افراد باتوجه به تخصص خود وارد بازار می شوند.
وی اضافه کرد: به پیشنهاد مقام معظم رهبری، هسته های مساله محور برای حل مسائل جامعه توسط نخبگان تشکیل شد. بنیاد نخبگان در ابتدای کار حمایت کامل مالی را به عهده داشت. زمانی هسته ها را به جامعه معرفی نمود که مسائل ارگان ها را حل کند و در این جهت قریب به ۱۲۰ مساله در زمینه های متفاوت ارجاع شد. مسائل را باتوجه به بودجه و ظرفیت های موجود، اولویت بندی کرده و در امتداد حل ۴۴ مساله مهم در جامعه اقدام می نماییم. عمده فعالیت ما در زمینه فنی ومهندسی بوده و تقسیم بندی ها غالبا به این سمت است. امسال در تمام حوزه ها فعال هستیم و فعالیت هایمان بین رشته ای و منسجم هستند.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی از شناسایی و تقویت نخبگان برای جذب در سازمان های دولتی آگاهی داد و بیان کرد: شکوفایی استعدادها، نخبه گزینی و نخبه گماری تا مرحله جذب در سازمان های دولتی همچون اموری است که بنیاد نخبگان دنبال می کند. ما نخبگان را به دانشگاه ها معرفی و دانشگاه ها آنان را جذب می کنند.
۲۰ درصد از نخبگان ایرانی خارج از کشور خود هستند
وی با تأکید بر این که باید از مهاجرت نخبگان جلوگیری نماییم، بیان کرد: می خواهیم علاوه بر این که نخبگان شناسایی، استعدادیابی، حمایت و تشویق می شوند، در جامعه نیز از آنها استفاده نمائیم. تعدادی از این نخبگان به تنهایی و بدون نیاز به حمایت ما می توانند موفق به تاسیس شرکت دانش بنیان شوند که ثبت اختراع را بدنبال دارد. در حقیقت اگر نخبه ای قصد مهاجرت دارد، با این روش برای ادامه کار انگیزه پیدا کرده و در ایران ماندگار می شود.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی از حضور ۱۰ هزار نخبه ایرانی در خارج از کشور آگاهی داد و اظهار داشت: در کنار ۱۰ هزار نخبه ای که خارج از کشور هستند، ۴۰ هزار نخبه نیز در خاک ایران حضور دارند، اما با تمام این وجود تعداد نخبگان ایرانی خارج از کشور در سطح بالایی قرار دارد. ماندگاری هر چه بیشتر نخبگان در ایران به نفع کشور است. درحال حاضر۵۰ هزار نخبه در کشور شناسایی شده که ۲۰ درصد آنها مهاجرت کرده و تعدادی با دست پر به کشور بازمی گردند. ما با حضور نخبگان در خارج از کشور مخالف نیستیم؛ چونکه با نیروی مضاعف بازگشته و مفیدتر واقع می شوند، مانند کشور چین.
سجادی در ادامه افزود: نخبگان برای وارد کردن تکنولوژی به سایر کشورها مامور می شوند. در این جهت ایجاد فرصت مطالعاتی برای دانشجویان دکتری را نیز در نظر داریم، خصوصاً در سالهای قبل که تحریم ها هنوز بیشتر نشده بود، دانشگاه ها هزینه خروج نخبگان را برای کار و ایده پردازی پرداخت می کردند. اما از سال ۹۷ به بعد حمایت دانشگاه ها به دلیل افزایش قیمت ارز کم شد ولی حمایت های بنیاد نخبگان همچنان پابرجا است.
وی درباب حمایت های بلاعوض بنیاد نخبگان از افراد نخبه برای تحصیل در خارج از کشور، بیان کرد: بنیاد نخبگان برای تحصیل افراد در خارج از کشور تا مبلغ حدودی ۱۰۰ میلیون تومان از آنان حمایت می کند، البته این مبلغ باتوجه به وضعیت تاهل نخبگان نیزمتفاوت است. کما این که این مبلغ بلاعوض بوده و تعهد نخبگان درباب بازگشت به کشور تعهد به دانشگاه ‎ها است. نمی توان گفت صددرصد هزینه های ما منتج به نتیجه می شود و قسمتی از نخبه پروری در خارج از کشور به انجام می رسد اما می توان گفت از هر ۱۰ نفر یک نفر به کشور بازنمی گردد.
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان رضوی با تأکید بر این که ضروریست ما بر روی نخبگان جامعه سرمایه گذاری نماییم، ابراز کرد: رشد نخبگان به مرحله ۳ یا ۴ بلوغ فناوری، همچون حمایت های ما است و باقی مسیر را نخبگان با انگیزه خود ادامه می دهند اما در این صورت هم حمایت های بنیاد در مراحل ۸ یا ۹ بلوغ فناوری به قوت خود باقی است.
بنیاد نخبگان نمی تواند به تنهایی به رفع چالش نخبگان در کشور بپردازد
وی اضافه کرد: زمانی که کارهای نخبگان به شرکت های دانش بنیان منتقل می شود معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری وام های کلانی را به جهت اینکه محصولات و خدمات این شرکتها به تجاری سازی برسند به آنها اختصاص می دهد. در صورتیکه بنیاد نخبگان بر نیروی انسانی متمرکز است و مسائل شرکتها در زمینه معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری است.
سجادی در پاسخ به این پرسش که نخبگان چه انتظاراتی از این بنیاد دارند، بیان کرد: عمده درخواست نخبگان پشتیبانی از ایده ‎هایشان برای رسیدن به مرحله اجرائی است. آنان انتظار ایجاد اشتغال دارند که از ایده و توانمندی آنها استفاده گردد. اما برخلاف بخشنامه های موجود حتی بصورت رایگان هم از نخبگان به عنوان مشاور یا دستیار استفاده نمی شود.
رئیس بنیاد ملی نخبگان خراسان رضوی با اعلان اینکه نخبگان جوان ما با مشکلاتی چون ازدواج، مسکن و استخدام دست وپنجه نرم می کنند، اشاره کرد: سالهای قبل اختصاص وام ۵۰۰ میلیون تومانی مسکن به نخبگان تا حدودی التیام بخش مشکلاتشان بود اما امروز دیگر این مبلغ وام گره ای از کسی باز نمی نماید. این وام نه فقط اقساط بالایی دارد بلکه برای خرید خانه هم نمی تواند کافی باشد. ما درخواست افزایش مبلغ این وام و کاهش سود آنرا داریم، سود ۱۸ درصدی برای جوان نخبه مبلغ زیادی است.
سرمایه گذاری سودمند، سرمایه گذاری در زمینه نخبگانی است
وی با تأکید بر این که سرمایه گذاری در زمینه نخبگانی مفید می باشد، بیان کرد: امسال شاهد نشانه های خوبی در برای استفاده از نخبگان بودیم و این روزها از نخبگان زیاد صحبت می شود که امیدواریم این صحبت ها به عمل هم تبدیل گردد و بتوانیم از نخبگان که بزرگترین سرمایه کشور هستند استفاده بیشتری ببریم. متاسفانه ما با دیدگاهی روشن به مساله نخبگان توجه نمی نماییم و موانعی برای حضور آنان در حلقه های مدیریتی وجود دارد، این در شرایطی است که سازمان های خصوصی با حقوق کمتر از نخبگان استفاده زیادی می کنند.
سجادی اشاره کرد: اگر دولتی ها بدانند استفاده از نخبگان سرمایه گذاری سودآور است از آنها استفاده بیشتری می شود اما این درک واقعی وجود ندارد و در ادارات ما از این نخبگان استفاده نمی شود.
رئیس بنیاد نخبگان خراسان رضوی تصریح کرد: مدیریت نباید فقط بر طبق تجربه باشد بلکه باید مبتنی بر علم و آخرین نوآوری ها در زمینه های مختلف باشد. این که دستگاه های دولتی و غیردولتی از ما درخواست نخبه نکردند و یا استقبالی در این جهت نداشتند، کمی ناامید کننده است اما در نهایت نسبت به رواج فرهنگ نخبگانی در کشور خوش بین هستیم.



منبع:

1401/08/22
23:30:28
5.0 / 5
397
تگهای خبر: برنامه , خدمات , دستگاه , شركت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو