جایگاه علمی ایران در سال ۲۰۲۲؛

کاهش همکاریهای علمی جهانی و سقوط بی سابقه تعداد مقاله های داغ کشور

کاهش همکاریهای علمی جهانی و سقوط بی سابقه تعداد مقاله های داغ کشور

جاوید شو: بررسی جایگاه ایران در بعضی فاکتورهای جهانی در سال 2022 نشان میدهد که نسبت همکاریهای علمی جهانی ایران کاهش داشته و کاهش تعداد مقالات داغ ایران سبب شده رتبه ایران در این شاخص چهار پله سقوط کند.



به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، یکی از شاخص هایی که در تعیین جایگاه علمی کشورها از اهمیت زیادی برخوردار است، میزان همکاری علمی یک کشور با دیگر کشورهاست.

برمبنای داده های نمایه نامه وب آو ساینس (WOS) در سال ۲۰۲۲ میلادی ۲۶ هزار و ۵۴۲ اثر در ایران، با همکاری کشورهای دیگر انتشار یافته اند و به همین دلیل می توان اظهار داشت که نسبت همکاریهای علمی جهانی ایران ۳۷.۱۷ درصد است.




مقایسه روند همکاریهای علمی جهانی ایران نشان میدهد که با وجود افزایش تعداد آثار انتشار یافته ایران با همکاریهای علمی در سال ۲۰۲۲، نسبت این آثار کاهش داشته است و از حدود ۳۹ درصد در سال ۲۰۲۱ به حدود ۳۷ درصد رسیده است.


برمبنای داده های WOS؛ ایران در سال ۲۰۲۲ بیشترین همکاری علمی را با کشور آمریکا داشته است و حدود ۵ هزار و ۵۰۰ اثر (۷.۶۴ درصد) را با همکاری آمریکا منتشر نموده است.



بر اساس داده های WOS؛ از نظر میزان همکاریهای علمی بین المللی، ایران رتبه ۲۵ را در میان کشورهای منطقه دارد.




سقوط رتبه در شاخص تعداد مقالات داغ

در میان مقاله هایی که در یک سال منتشر می شوند، تعداد کمی از آنها درست پس از انتشار، توسط پژوهشگران دیگر مورد استناد قرار می گیرند. این مقاله ها در زمینه تخصصی خود به عنوان مقاله های کلیدی به شمار می آیند و به عنوان «مقاله های داغ» شناخته می شوند.

مقاله های داغ، مقاله هایی هستند که در دو سال گذشته، بیشترین استناد را در ضمن ۲ ماه دریافت کرده اند.

برمبنای داده های نمایه نامه وب آو ساینس؛ تعداد مقاله های داغ ایران در سال ۲۰۲۲ میلادی، ۱۲۷ مقاله بوده است و از نظر تعداد مقاله داغ، جایگاه ۲۸ را در میان کشورهای جهان دارد.

مقایسه روند تعداد مقالات داغ ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سالهای پیشین نشان میدهد که روند رو به رشد تعداد مقاله های داغ ایران در سالهای اخیر، با کاهش بی سابقه روبه رو شده است.




با وجود این که در سال ۲۰۲۱ ایران از نظر تعداد مقاله های داغ در جایگاه اول منطقه قرار داشت، در سال ۲۰۲۲ میلادی به رتبه پنجم منطقه سقوط کرده است.




در سال ۲۰۲۲، چین با بیش از ۱۹۰۹ مقاله داغ در جایگاه اول جهان قرار دارد و بعد از آن امریکا، انگلستان، آلمان و استرالیا در جایگاه دوم تا پنجم هستند.

حفظ روند روبه رشد مقالات پر استناد

از بین مقالاتی که منتشر می شوند، تعداد اندکی از مقالات هستند که حتی سال ها بعد از انتشارشان هنوز استناد می گیرند. به این مقالات، مقالات پر استناد گفته می شود.

شاخص مقاله های پر استناد بدنبال مقاله هایی است که در ۱۰ سال قبل بیشترین تعداد استناد را گرفته اند.

برمبنای داده های وب آو ساینس، تا آخر سال ۲۰۲۲ میلادی، پژوهشگران ایرانی ۳ هزار و ۸۹۸ اثر منتشر نموده اند و روند رو به رشد همیشگی خودرا در این شاخص حفظ نموده اند.



با وجود این افزایش دائمی در تعداد مقالات پر استناد، ولی ایران از نظر انتشار مقاله های پر استناد بعد از عربستان سعودی، در جایگاه دوم کشورهای منطقه قرار دارد و هیچگاه نتوانسته رتبه اول منطقه را در این شاخص کسب کند.




آمریکا با انتشار بیش از ۸۱ هزار مقاله پر استناد، پیشگام کشورهای جهان از نظر تعداد مقاله های پر استناد است و بعد از آن چین، انگلستان، آلمان و استرالیا، درجایگاه دوم تا پنجم قرار دارند.

بررسی وضعیت ایران از نظر همکاریهای علمی، تعداد مقاله های داغ و تعداد مقاله های پر استناد حاکی از این است که حفظ جایگاه ایران در فاکتورهای مختلف نیازمند برنامه ریزی های بهتر و حساب شده تر است.

*در این گزارش از داده های سامانه نمای ایرانداک استفاده شده است.






منبع:

1402/02/24
04:19:08
5.0 / 5
260
تگهای خبر: برنامه
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو