گزارشی درباره آمار مصرف زدگی در ایران
رتبه سوم مصرف انرژی و پنجم خرید طلا در جهان به نام ماست!
جاوید شو: ایرانیان در مصرف خیلی از اقلام رتبه اول جهان را دارند. اقلامی كه گاه ارزش پولی كه صرف آنها شده تنه به تنه درآمد نفتی كشور می زند. چه بر سر زندگی ساده و دور از تشریفات ما آمده است؟!
خبرگزاری مهر – سرویس فرهنگ - مصطفی رنجبر (دانشجوی دكتری علوم سیاسی):
ایرانی ها تقریباً در همه انواع مصرف گرایی از مصرف برمبنای نیازهای روزمره و ضروری گرفته تا برندگرایی و مدگرایی گرفتار افراط در مصرف و تجمل پرستی هستند. از مصرف آب، نان و برق گرفته تا نمایش تجمل گرایی با زیورآلات و.... در همه این موارد خوی مصرف زدگی و تجمل گرایی ما را اسیر كرده و همین مسئله خیلی از سرمایه هایی را كه می توانستند با مدیریت صحیح وارد چرخه اقتصاد و تولید كشور شوند، هدر داده است.
آمارهای تأسف بار مصرف گرایی و تجمل پرستی ایرانی ها گواهی بر همین مسئله است. برای نمونه میانگین سرانه مصرف آب آشامیدنی در ایران در حالی حدود ۲۰۰ تا ۲۲۰ لیتر در شبانه روز است كه در مقایسه با سرانه مصرف آب در جهان حدود ۷۰ تا ۸۰ لیتر بیشتر است. برمبنای آمار منتشرشده توسط بانك جهانی، ایران حدود ۴ برابر میانگین جهانی انواع انرژی را مصرف می كند و طبق آمارهای رسمی كشور ما پس از آمریكا و روسیه، در رتبه سوم مصرف دنیا قرار دارد.
عطش ایرانیان برای خرید و ذخیره طلا مثال دیگری از مصرف زدگی و افراط ایرانیان در تجمل گرایی است. گزارش های غیررسمی نشان داده است میزان ذخایر طلای خانگی در ایران طبق برآوردها حدود ۲۰۰ تن است كه این آمار رو به افزایش است و ایران در بین ۱۰ كشور عمده خریدار طلا در جهان جای دارد. طبق گزارشی كه سایت «بیزینس اینسایدر» درباب كشورهایی كه مردم آنها بیشترین حجم طلا را خریداری می كنند منتشر نموده، ایران توانسته است جایگاه پنجم را به دست آورد؛ در صورتیكه رتبه های بالاتر از ایران كشورهایی همچون چین، هند و آمریكا هستند كه جمعیتی به مراتب بسیار بیشتر از كشور ما دارند.
عطش ایرانیان برای خرید و ذخیره طلا مثال دیگری از مصرف زدگی و افراط ایرانیان در تجمل گرایی است. گزارش های غیررسمی نشان داده است میزان ذخایر طلای خانگی در ایران طبق برآوردها حدود ۲۰۰ تن است كه این آمار رو به افزایش است و ایران در بین ۱۰ كشور عمده خریدار طلا در جهان جای دارد
بر اساس گزارشی كه چند سال پیش منتشر گردید میزان طلای ایرانیان در منازلشان بیشتر از ذخایر بانك مركزی است. در نظر بگیرید این حجم ثروت كه مردم در خانه هایشان ذخیره كرده اند اگر وارد چرخه اقتصاد كشور می شد چه تحول عظیمی در بحث اشتغال و تولید ایجاد می كرد و آیا وضعیت معیشت و اشتغال جوانان به همین وضعیت امروزی بود؟! هدف این نیست كه مردم مقصر وضعیت اقتصادی معرفی شوند و دولت و سایر نهادها از زیر بار مسئولیت در این زمینه شانه خالی كنند، بلكه هدف آگاه كردن افكار عمومی نسبت به بلایی است كه مصرف گرایی و تجمل پرستی بر سر زندگی ما ایرانیان آورده و خیلی از ظرفیت های كم نظیر اقتصادی را از كاركرد واقعی خود دور كرده است.
در كالاهای مصرفی هم وضع به همین منوال است. مطابق آمار در ۱۱ ماهه اول سال ۹۶، مبلغی حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان كالاهای مصرفی غیرضروری به كشور وارد شده است كه این مبلغ معادل ایجاد ۴۰۰ هزار شغل است. فقط در سال ۹۷ بیشتر از ۶۹ میلیون تن كالا به ارزش ۱۴۲ میلیون دلار از آمریكا به ایران وارد شده است كه بخش عمده ای از آنها مربوط به كالاهای لوكس و تجملاتی است. در یك مورد دیگر، برمبنای آمار گمرك در ۱۱ ماهه سال ۹۷ بالغ بر ۲۰۳ تن انواع عروسك وارد كشور شده است. همین طور این آمار نشان داده است كه ایران در ۱۰ ماهه همان سال بیشتر از ۵ میلیون دلار قاشق و چنگال از كشورهای مختلف وارد كرده است. در مورد دیگری از تجمل گرایی مشاهده می نماییم كه در اوج تحریم های اقتصادی و مشكلات معیشتی، آب معدنی های به اصطلاح برند و ماركی از نروژ وارد كشور می شود كه قیمت آن در فروشگاههای اینترنتی بین ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان است و با واردات آن ارز خیلی از كشور خارج می شود. همین طور كالاهای چینی در سبد مصرف حدود ۸۰ درصد خانوارهای ایرانی قرار دارد. ما سالانه بطور متوسط از چین، تركیه و امارات بیشتر از ۱۸ میلیارد دلار واردات داریم كه رقم بسیار بالایی است.
فاجعه بار بودن آمارهای فوق، زمانی مشخص می شود كه بدانیم به ازای هر یك میلیارد دلار واردات كالای مشابه داخلی، ۱۰۰ هزار نفر بیكار می شوند. بررسی های دیوان محاسبات درباب میزان واردات سال ۱۳۹۶، نشانگر این است كه طی این سال، بالغ بر دو میلیارد و یكصد و هشتاد و چهار میلیون دلار كالاهایی كه صد در صد مشابه داخلی دارند وارد كشور شده است. بدین سبب می توان ادعا كرد كه این حجم وسیع واردات منجر به بیكار شدن حداقل ۲۰۰ هزار نفر در آن سال گردیده است. این آمار تاسف برانگیز نشانگر این است كه كشور ما گرفتار بلایی خانمان سوز به نام مصرف زدگی و تجمل گرایی شده است كه بخش زیادی از اقتصاد كشور را به گروگان گرفته و تا زمانی كه یك تغییر بنیادین در این مساله رخ ندهد، یك جای كار همیشه خواهد لنگید و ایران در توسعه درونزا و مردم محور گرفتار لطمه خواهد بود. امری كه مقام معظم رهبری نیز بر آن تاكید ویژه داشته و همواره در بیاناتشان فرموده اند كه با واردات بی رویه كشور نیازمند خواهد ماند.
فاجعه بار بودن آمارهای فوق، زمانی مشخص می شود كه بدانیم به ازای هر یك میلیارد دلار واردات كالای مشابه داخلی، ۱۰۰ هزار نفر بیكار می شوند
بر اساس نظرسنجی های انجام شده ۶۳ درصد مردم به شرط بالا رفتن كیفیت و قیمت مناسب آمادگی دارند كالای ایرانی مصرف كنند. عدم تمایل مردم به استفاده از كالاهای داخلی یكی از مسائلی است كه به افزایش واردات كالاهای غیرضروری خارجی دامن زده است و همین مسئله در كنار دیگر عوامل تشدیدكننده ای كه عمدتاً فرهنگی هستند، عاملی شده تا تولید داخلی از رونق بیفتد و چرخه اقتصادی كشور با مشكل مواجه شود.
رسانه های فراگیر همچون صدا و سیما و سایر رسانه های ارتباط جمعی مكتوب و مجازی در زمینه مبارزه با پدیده مصرف زدگی و تجمل گرایی وظایفی بر عهده دارند كه گاه كوتاهی هایی صورت می گیرد. رسانه ملی كه پیشگام ترویج سبك زندگی اسلامی – ایرانی و پشتیبانی از ساده زیستی است با اختصاص ساعات اوج بیننده تلویزیون مانند قبل و حین مسابقات ورزشی پرطرفدار و فیلم های پرتماشاگر به تبلیغ محصولات تجاری و مصرفی، عطش مردم به مصرف گرایی را بیشتر می كند. این مسئله ضرورت تغییر و بازبینی در سیاست های پخش آگهیهای تبلیغاتی و بازرگانی را می طلبد؛ چونكه رسانه ملی نقش بارز و تأثیرگذاری در تغییر نگرش و سبك زندگی مردم در زمینه های مختلف ایفا می كند.
نص صریح قرآن كریم بر این مسئله تاكید دارد كه خداوند سرنوشت هیچ قومی را تا زمانی كه خودشان اراده نكنند، تغییر نخواهد داد. بدین سبب در این مورد خاص هم تا زمانی كه اراده جمعی و فرهنگ سازی بر پرهیز از مصرف گرایی و تجمل پرستی در جامعه شكل نگیرد، نبایست انتظار تحولی شگرف در وضعیت اقتصادی كشور را داشته باشیم؛ با مدیریت صحیح و اصولی این مساله به راحتی می توان تحریم ها و مشكلات اقتصادی را پشت سر گذاشت و قطار اقتصادی كشور را در ریل پیشرفت و توسعه سریعتر قرار داد.
منبع: جاوید شو
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب