در قالب یك پژوهش عنوان شد

لزوم توجه به سلامت روانی سربازان

لزوم توجه به سلامت روانی سربازان

همه ساله تعداد زیادی از جوانان کشور برای گذراندن خدمت سربازی به یگان های مختلف اعزام می شوند. یافته های یک پژوهش داخلی درباب این افراد نشان میدهد که برای سلامت روان آنها بایستی بیش ازپیش همت کرد.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، سلامت روانی از موضوعات مهمی است که در سالهای اخیر مورد توجه جدی پژوهشگران، مسئولان بهداشتی و سیاست گذاران دولتی قرار گرفته است. سازمان بهداشت جهانی، سلامت روانی را بعنوان یکی از اصول اولیه مراقبت های بهداشتی در دستور کار کشورهای عضو قرار داده است. توجه به سلامت روانی در تمام عرصه های زندگی ازجمله زندگی فردی، اجتماعی و شغلی حائز اهمیت بوده و جای بحث دارد. یکی از زمینه هایی که توجه به سلامت روان در آن مورد توجه است، دوران سربازی است.

به اعتقاد متخصصان، باتوجه به این که سربازان در دوره خاصی از زندگی خود هستند و به اصطلاح در دوره گذار و خدمت سربازی به سر می برند، همیشه در معرض تنش بوده و عوامل استرس زای بی شماری را تجربه می کنند. نقش محیط های پراسترس نیز در ایجاد علایم بیماری روانی به خوبی شناخته شده است. بطوریکه مطرح است، رویدادهای پراسترس زندگی می توانند بیشتر علایم بیماری روانی را پیش بینی کنند. پادگان ها و مراکز آموزش نظامیان نیز یکی از محیط های بحرانی برای مطالعه وضعیت سلامت روانی جوانان هستند. زمانی که سربازان وارد محیط سربازی می شوند، ممکنست قدرت انطباق با محیط جدید را نداشته باشند و ابعاد سلامتی آنان مورد تهدید جدی قرار گیرد.

این مسئله مهم، توجه تیمی شش نفره از پژوهشگران کشور را از دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی طبس و دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار به خود جلب کرده تا درباب آن مطالعه ای را انجام دهند. در این مطالعه وضعیت سلامت روان و عوامل تأثیرگذار بر آن در سربازان ایرانی مورد موشکافی واقع شده است.

در پژوهش یاد شده که به شیوه مرور سیستماتیک انجام شده، پژوهشگران کلیه مقالات انتشار یافته در بازه زمانی 15 ساله بین سالهای 1383 تا 1398 را بوسیله جستجوی الکترونیکی به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های علمی مختلف مورد بررسی قرار داده و اطلاعات مورد نیاز خودرا استخراج کردند.

طبق نتایج حاصل از این تحقیق، وضعیت سلامت روانی سربازان ایرانی به دو دسته عوامل کلی برون سازمانی شامل محیط خانوادگی، عوامل اقتصادی، فرهنگی و روانی و همین طور درون سازمانی شامل امکانات موجود، برخورد فرماندهان، نوع وظیفه محول شده و نحوه آموزش وابسته است.

به گفته علی تاج آبادی، محقق دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار و همکارانش، «نتایج مرور این تحقیقات نشان داد برخی سربازان ایرانی گرفتار اختلالات روانی ازجمله افسردگی، اضطراب، اختلالات خواب، اعتیاد به مواد مخدر، مشکلات شخصیتی شامل پارانویید، مانیا، اسکیزوفرنی، هیستری و خودشیفتگی هستند و عوامل مختلفی ازجمله عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، مدیریتی و سازمانی در وضعیت روان آنها مؤثر است».

آن ها می گویند: «افزایش اختلالات روانی در قشر جوان و به ویژه سربازان وظیفه، ارائه راهکارهای مؤثر برای ارتقا سطح سلامت روانی آنها را ضروری می نماید. دراین زمینه سنجش خاصیت های شخصیتی سربازان در بدو ورود به مراکز نظامی و برگزاری کارگاه های مقابله ای می تواند حتی الامکان از بروز لطمه های احتمالی پیشگیری نماید».
یافته های این تحقیق مروری و داده های حاصل از مطالعات انجام گرفته، کمک می کنند تا میزان آگاهی از وضعیت فعلی روان سربازان و عوامل مؤثر بر آنها افزایش یافته و نگرانی مسئولین بیش ازپیش آشکار می شود و آنها می توانند درصدد راهکارهای لازم برای حل مشکلات فوق باشند.

به اعتقاد تاج آبادی و همکارانش، «همچنین واحدهای مشاوره در یگان های نظامی می توانند از دیگر لطمه های اجتماعی احتمالی پیشگیری نمایند و سلامت روانی افراد را ارتقا دهند. دراین زمینه سنجش خاصیت های شخصیتی سربازان در بدو ورود به مراکز نظامی و برگزاری کارگاه های مقابله ای می تواند حتّی الامکان از بروز لطمه های احتمالی پیشگیری نماید».

این یافته های علمی پژوهشی در نشریه «طب نظامی» متعلق به دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج) انتشار یافته اند.



1399/12/11
20:03:21
0.0 / 5
1127
تگهای خبر: الكترونیكی , سلامت , سیستم , فرهنگ
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو