پژوهشگران پاسخ دادند

درخت های كنوكارپوس مسمومیت تنفسی ایجاد می كنند؟

درخت های كنوكارپوس مسمومیت تنفسی ایجاد می كنند؟

به گزارش جاوید شو محققان کشور در چارچوب یک پژوهش مروری، مزایای مختلف دارویی گیاه ˮکنوکارپوسˮ را در کنار توانایی آن در جنگل کاری و کمک به احیای طبیعت درهم شکسته اقلیم های جنوبی کشور برشمرده اند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، گیاهان دارویی، نقش کلیدی در تأمین غذا و دارو جهت درمان اختلال های مختلف انسان در مناطق مختلف جهان داشته اند. گیاهان، مهم ترین بخش تشکیل دهنده تمام درمان های جایگزین شامل طب سنتی ایران، طب سنتی چین، همسان درمانی، طبیعت درمانی، پزشکی بومی آمریکا، آیورودا و داروهای شرقی هستند. گیاهان دارویی بعنوان یکی از منابع طبیعی برگرفته از طب سنتی در مقایسه با داروهای شیمیایی ایمن تر و اقتصادی تر هستند. البته باوجود اثرات مثبت، برخی از گیاهان دارویی اثرات سمی هم از خود نشان داده اند، ازاین رو هنگام استفاده از آنها، باید اقدامات احتیاطی هم صورت گیرد.
به اعتقاد متخصصان، جهت آماده سازی فرمول های طبیعی با استاندارد ایمنی مشابه داروهای معمول، باید معیارهای علمی و شاخصهای تولید دارویی به کار گرفته شوند. اهمیت اقتصادی و دارویی گیاهان و دانش در ارتباط با آنها نسل به نسل به واسطه انسان هایی که از اعتبار آن احتمالاً آگاه نبوده اند منتقل شده است. اما امروزه داروهای گیاهی شناسنامه و اطلاعات کاملی ازلحاظ گیاه شناسی، شیمی، فارماکولوژی، سم شناسی و کنترل کیفی دارند. از بین حدود 370 هزار گونه گیاهی شناخته شده، تنها 28 هزار مورد، خواص دارویی از خود نشان داده اند. بنابراین شناسایی دقیق این موارد از اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
در این رابطه، محققانی از دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، مطالعه ای را انجام داده اند که در آن، درخت معروف به «کنوکارپوس» بعنوان گنجینه ای دارویی از جنوب ایران معرفی شده و خصوصیت های فیتوشیمیایی و دارویی آن مرور شده است.
آن ها برای انجام این تحقیق مروری، مقالات در رابطه با این مورد را در پایگاه های علمی پژوهشی داخلی و خارجی جستجو کرده و بعد از طبقه بندی آنها، اطلاعات مورد نیاز را از آنها استخراج کردند.
بر اساس یافته های این مرور پژوهشی، در زمان گذشته از قسمت های مختلف این درخت برای درمان بیماری های مختلفی چون دیابت، ورم ملتحمه، سوزاک و بیماری های عفونی استفاده می کرده اند.
به گفته مهرانگیز چهرازی، دانشیار و محقق گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز و همکارانش، «پژوهش های اخیر خصوصیت های ضددیابتی، ضدسرطانی، ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی بخش های مختلف کنوکارپوس شامل برگ، پوسته، شاخه و میوه را در مدلهای آزمایشگاهی و حیوانی نشان داده اند».
آن ها ادامه می دهند: «علاوه بر این موارد، کنوکارپوس یک پالایشگر طبیعی است، به صورتی که میتوان از آن برای حذف آلاینده های فلزات سنگین و سموم از آب، خاک و هوا استفاده نمود. بعنوان پایشگر زیستی میتوان میزان آلاینده ها را در بخش های مختلف درخت کنوکارپوس به صورت کمی و کیفی بررسی کرد».
این محققان با عنایت به بروز شایعاتی در کشور در خصوص حساسیت زا بودن دانه گرده این گیاه که سروصدای زیادی را به دنبال بروز مسمومیت های تنفسی پاییزی در اهواز و سایر شهرهای خوزستان در منطقه به پا کرده بود، معتقدند تابحال هیچ پژوهش علمی نتوانسته است آلرژن بودن گرده این درخت و یا ایجاد حساسیت توسط کنوکارپوس را نشان دهد.
چهرازی و همکارانش می گویند: «در شرایط آب و هوایی خشک و نیمه خشک ایران و به دنبال کمبود منابع آب زیرزمینی به علت بهره برداری بیش ازحد، کوچک شدن تعداد بی شماری از دریاچه ها و رودخانه ها، فرونشست زمین و همینطور وقوع سیلاب، حفظ و پرورش درختانی همچون کنوکارپوس که ارزش دارویی قابل توجهی هم دارند حیاتی است».
بر همین اساس، پژوهشها نشان داده اند که با جنگل کاری میتوان از تغییرات اقلیمی خطرناک جلوگیری کرد و ازآنجاکه درخت کنوکارپوس درختی بسیار با دوام است و شرایط نامناسب اقلیم جنوب ایران را به سادگی تحمل کند، لازم است علاوه بر توسعه پژوهش های کاربردی در استخراج داروهای مؤثر از این گیاه، آنرا برای توسعه پایدار استانهای جنوبی با درایت بیشتری مورد استفاده قرار داد.
این مطالب را دوماهنامه پژوهشی «طب جنوب» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی بوشهر منتشر نموده است.




منبع:

1400/04/22
21:25:33
5.0 / 5
1022
تگهای خبر: متخصص
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو