بازی های ایرانی در خانه، ۲
یه قل دوقل
جاوید شو: یه قل دوقل، یكی از بازی های قدیمی ایرانی است كه شاید نسل جدید آنرا بَلَد نباشند اما بیشتر پدر و مادرها، حریف سرسختی برای بازی یه قل دوقل هستند. این وزهای قرنطینه و خانه مانی فرصت خوبی است تا نسل قدیمی، بازی یه قل دوقل را به كودكان و نوجوانان امروزی آموزش دهند.
به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، برای بازی یه قل دوقل پنج سنگ كوچك و گرد نیاز داریم. در این بازی محدودیتی در تعداد شركت كننده ها وجود ندارد. دو نفر یا بیشتر می توانند در بازی یه قل دوقل حضور داشته باشند. برای همین ه قل دوقل می تواند سرگرمی مناسبی برای اعضای خانواده ها باشد.
هر نفر، پنج سنگ كوچك برداشته، آنها را بالا می اندازد و با پشت دست می گیرد هر كس سنگ بیشتری روی دستش ماند؛ شروع كننده بازی است.
نفر اول پنج سنگ خودرا روی زمین پخش و یكی از آنها را به هوا می اندازد. در همین حین به سرعتی یكی از سنگ های روی زمین را برداشته و آن یكی سنگ را در هوا می گیرد. به این صورت همه سنگ ها را جمع می كند.»
پس از جمع كردن یك به یك همه سنگ های روی زمین، مجدداً سنگ ها را روی زمین پخش می كند این دفعه می كوشد سنگ ها دو به دو كنار هم باشند. یكی از سنگ ها را انتخاب و برمی دارد. آن سنگ را به بالا انداخته و در همان حین به سرعت دوتا از سنگ های روی زمین را همزمان برداشته و بلافاصله سنگی را كه به بالا انداخته می گیرد. از این مرحله به دو قل یاد می شود.
در مرحله بعدی نوبت به سه قل می رسد. بطوریكه بازیكن پنج سنگ را روی زمین پخش می كند. یكی از سنگ ها را انتخاب نموده و آنرا به بالا می اندازد. در همین حین به سرعت سه تا از سنگ ها را باید بردارد و سنگی كه به بالا انداخته بگیرد. در نهایت یك سنگ باقی مانده را با حركت مشابه برمی دارد.
ادامه بازی به این شكل است كه همه سنگ ها را رویم زمین پخش كرده یك سنگ را انتخاب و به هوا می اندازد و چهار سنگ را با هم از روی زمین برمی دارد و بلافاصله سنگ معلق در هوا را می گیرد.
مرحله آخر از این بخش از بازی بدین سان است كه شركت كننده باید همه پنج سنگ را كف یك دست جمع كند. یك سنگ را به هوا می اندازد. چهار سنگ دیگر در مشت است انگشت سبابه را به زمین می شد و سنگ را در هوا می گیرد.
دقت داشته باشیم كه در هریك از مراحل، اگر بازیكن موفق به جمع كردن سنگ ها و گرفتن سنگ پرتاب شده نشود؛ به اصطلاح می سوزد و بازی با شركت كننده دیگر ادامه می یابد.
بازیكن در مرحله بعد، پنج سنگ را روی زمین می ریزد. بهتر است در این مرحله فاصله بین سنگ ها خیلی زیاد نباشد. با انگشتان خود دروازه یا پل می سازد و در حین انداختن یك سنگ به بالا یك سنگ دیگر را از زیر دروازه عبور می دهد به جز سنگی كه حریف بعنوان عروس انتخاب نموده است.
در بخش نهایی، بازیكن سنگ ها را یكجا به طرف بالا می اندازد و در فاصله بازگشت آنها به سرعت دست ها را به هم می چسباند و با دو طرف دست سنگ ها را می گیرد باردیگر آنها را در همان حالت با دو دست به طرف بالا می اندازد و در این فاصله دست ها را وارونه می كند و از ناحیه انگشت سبابه به هم می چسباند و آنها را با پشت دست هایش می گیرد و سپس رنگ ها را به بالا پرتاب می كنند و با كف دو دست می گیرند افتادن یك سنگ موجب سوختن بازیكن و واگذاری بازی به نفر بعدی می شود.
هر كدام از بازیكنان كه این مراحل را بدون اشتباه بگذرانند برنده بازی خواهند بود و اگر در هر مرحله اشتباه كنند؛ باید بازیكن حریف، بازی را ادامه بدهد.
به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، در كتاب «بازی های بومی و محلی ایران» نوشته مرتضی رضوانفر در شرح بازی یه قل دوقل، آمده است: «بازی یه قل دوقل انواع مختلفی دارد اما معمولاً این مراحل را طی می شود: یه قل، دوقل، سه قل چهارقل، سوت، بزار و بردار، یك دست، بشكن و نشكن، گلاب پاش، یك تخم كن، دو تخم كن، عروس، دروازه اول و دوم و بار آوردن»
منبع: جاوید شو
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب