یك پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان:
توقف زادآوری بلوط در زاگرس زمینه را برای بیابان های زاگرسی فراهم می آورد
به گزارش جاوید شو لرستان یک پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان اظهار داشت: توقف زادآوری درختان بلوط در زاگرس زمینه را برای تشکیل بیابان های زاگرسی فراهم می آورد.
دکتر محسن ارسلانی، در نشست علمی تخصصی گرامیداشت روز جهانی خاک که به همت گروه علوم و مهندسی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان برگزار شد، درباب تغییر اقلیم در زاگرس و تاثیر آن بر سلامت جنگل های بلوط بیان کرد: تغییرات اقلیم در دنیا در حال انجام می باشد.
وی با اشاره به نوسانات فصلی دمای حداقل و حداکثر در زاگرس اظهار داشت: بر طبق نمودارهای احصا شده، دمای زمستانه و تابستانه در زاگرس درحال افزایش است و لرستان نیز از این مساله مستثنی نبوده است.
این پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان اظهار داشت: در چند دهه اخیر بر طبق داده ایستگاه های هواشناسی، شاهد سیر نزولی بارش در زاگرس بوده ایم.
ارسلانی با اعلان اینکه خشکسالی های شدیدی در زاگرس رخ داده است، بیان کرد: پوشش و بارش در زاگرس وابسته به بادهای غربی و مدیترانه ای که رطوبت را به این منطقه می آورد و هرگاه گرفتار خشکسالی شدید شدیم پوشش گیاهی و معیشت لطمه دیده است.
وی با اعلان اینکه بعد از وقوع برخی خشکسالی های شدید در زاگرس سال بعد شاهد ترسالی شدید نیز بوده ایم، اضافه کرد: زمانی که در ضمن یک سال خشکسالی پوشش تضعیف و فقیر می شود و در سال بعد ترسالی شدید منجر به فرسایش بیشتر خاک در عرصه های فاقد پوشش مناسب می شود.
دما در لرستان با یک روند بسیار صعودی مواجه است
این پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان با اشاره به این که دما در استان لرستان با یک روند بسیار صعودی مواجه می باشد، اظهار داشت: در سال آبی ۹۸-۱۳۹۷ لرستان با ۱۱۵۷ میلی متر بارش، پرباران ترین استان کشور بوده است و در سال ۹۹- ۱۴۰۰ با یک ابرخشکسالی مواجه می باشد.
ارسلانی با اشاره به رخدادهای سیل لرستان در سالهای ۹۸-۱۳۹۷، اظهار داشت: در فاصله دو ماه، سه سیل خطرناک رخ داده است و خرم رود طغیان کرده و میزان بارش در آن طی یک شبانه روز ۵۲ میلی متر گزارش شده است که در اقلیم شناسی زمانی که بارش در ۲۴ ساعت بیش از ۳۰ میلی متر باشد، می گوییم بارش سنگین بوده و حوضه توان نگهداری آنرا نداشته است.
وی با اشاره به سیل پنجم فروردین ۹۸ اظهار نمود: میزان بارش در ۲۴ ساعت، ۷۸ میلی متر بوده است و باز منجر به طغیان رودخانه های و سرشاخه های کشکان و کرخه شده است.
این پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان اظهار داشت: میزان بارش ایستگاه هواشناسی خرم آباد در سیل ۱۲ فروردین ۹۸، که خسارت زیادی را به معمولان و پلدختر وارد کرده ۱۰۷ میلی متر بارندگی بوده است که تمام این بارش ها باید در دوره های برگشت ۳۰ساله، ۱۰۰ ساله و ۱۵۰ ساله اتفاق بیفتد در حالی که این مهم در یک باره سه ماهه رخ داده و فراوانی و شدت این بارندگی ها وقوع تغییر اقلیم در زاگرس نشان میدهد.
هر اندازه دما در زاگرس افزایش یابد رویش درختان بلوط با چالش مواجه می شود
ارسلانی با اعلان اینکه هر اندازه دما در زاگرس افزایش یابد رویش درختان بلوط با چالش مواجه می شود، اظهار نمود: تاثیر بارش در ماه های پیش از رویش بسیار چشم گیر است و کسانی که مدیریت حوضه های آبخیز را در زاگرس دارند و به دنبال احیای جنگل های بلوط هستند باید در حفظ و نگهداری رطوبت در ماه های پیش از رویش درختان بلوط سرمایه گذاری کنند و برنامه های اجرائی حول نگهداری آب در حوضه سبب افزایش رطوبت خاک می شود.
وی با اعلان اینکه خاک کم عمق و تکامل نیافته سبب تشدید حساسیت پذیری گونه های جنگلی می شود و واکنش به نوسانات اقلیمی شدید می شود، عنوان کرد: هنگامیکه نوسانات اقلیمی افزایش می شود و از آستانه ای رویشی درختان عبور می کند منجر به مرگ اکولوژیک آنان می شود.
افزایش دمای فصلی سبب گسترش فعالیت پاتوژن قارچ ها و شیوع آفات همزاد بلوط در زاگرس می شود
این پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان اشاره کرد: همزمان با افزایش دمای فصلی و کاهش بارش، شاهد گسترش فعالیت پاتوژن قارچ ها و شیوع آفات همزاد بلوط در زاگرس هستیم.
ارسلانی اظهار داشت: با تغییر شدت بارش و فراوانی آنها در زاگرس شاهد دخالت های انسانی در زاگرس هستیم و ضرورت دارد برنامه هایی در امتداد حفظ و تقویت پوشش خاک، افزایش کربن خاک در زاگرس به آن توجه و اهتمام ویژه شود.
وی بیان کرد: تشدید اثرات تغییر اقلیم توسط کارهای انسانی سبب تشدید ناپایداری حوضه های آبخیز در زاگرس شده است.
زمان تمرکز وقوع سیلاب ها در زاگرس کم شده است
این پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان اظهار داشت: به سبب فقر پوشش گیاهی و لخت شدن خاک عرصه های مرتعی و جنگلی، زمان تمرکز وقوع سیلاب ها در زاگرس کم شده و با وقوع یک بارش سبک و نیمه سنگین شاهد فرسایش شدید خاک حتی در عرصه های جنگلی هستیم.
ارسلانی با اشاره به این که تشدید اثرات تغییر اقلیم توسط کارهای انسانی سبب تشدید ناپایداری حوضه های آبخیز می شود، اظهار داشت: کشاورزی دیم درعرصه های جنگلی و به دنبال آن تشدید فرسایش خاک را شاهدیم.
وی بیان کرد: رویشگاه بلوط زاگرس دارای کارکرد حفاظتی بوده و با تخریب آن نه فقط منابع آب و خاک زاگرس با بحران مواجه خواهند شد بلکه لطمه پذیری مناطق خشک مجاور آن نیز تشدید می شود.
توقف زادآوری درختان بلوط در زاگرس زمینه را برای تشکیل بیابان های زاگرسی فراهم می کند
این پژوهشگر دیرینه اقلیم شناسی دانشگاه ارلانگن-نورنبرگ، آلمان با اعلان اینکه رویش گونه های درختی بلوط زاگرس به بارش ماه های پیش از شروع فصل رویش وابستگی بالایی دارد بدین سبب اجرای طرح هایی که منجر به حفظ حداکثر رطوبت خاک شود برای احیای این جنگلها بسیار ضروری ست، اشاره کرد: حذف پوشش گیاهی و افزایش عرصه های خالی از درخت، منجر به تشدید اثرات منفی دما در فصل خشک می شود، علاوه بر این توقف زادآوری درختان بلوط در زاگرس زمینه را برای تشکیل بیابان های زاگرسی فراهم می آورد.
ارسلانی اظهار نمود: باتوجه به تغییر نوع بارش ها در زاگرس و وضعیت توپوگرافی آن، اجرای طرح های عملیاتی که منجر به تقویت پوشش گیاهی شود برای کاهش زمان تمرکز سیلاب ها و افزایش نفوذپذیری خاک بسیار ضروری ست.
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب