راهکاری علمی برای رهایی از سوسک خانگی

راهکاری علمی برای رهایی از سوسک خانگی

به گزارش جاوید شو محققان کشور در یک پژوهش مروری ارزشمند، سوسک حمام را به زیر ذره بین تحقیقاتی برده و بهترین روش کنترل آنرا مورد بررسی قرار داده اند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، سوسری ها یا همان سوسک های خانگی که برای خیلی از مردم جهان، چندش آور محسوب می شوند، با بیشتر از ۴۶۰۰ گونه تقریباً در سراسر دنیا پراکندگی دارند. طبق آخرین چک فهرست عرضه شده، ۲۶ گونه از این حشرات مزاحم در ایران شناسایی شده اند که در بین آنها، گونه ای به نام سوسری آلمانی با نام علمی "جرمانیکا بلاتلا" بعنوان یکی از رایج ترین آفات خانگی در اماکن انسانی بخصوص در آشپزخانه ها و همینطور حمام و سرویسهای بهداشتی مطرح است. علاوه بر این گونه، گزارش هایی در خصوص آلودگی به سوسری نوار قهوه ای هم با فراوانی کمتر در اماکن مختلف انسانی در ایران عرضه شده اند.
در این میان، به قول متخصصان، عدم آگاهی افراد و فقر بهداشتی، عدم نگهداری مناسب از منازل و رستوران ها، ضعف در اقدامات کنترلی آفت و جابه جایی سوسری ها در میان آپارتمان های چندواحده ازجمله علل سببی درصد زیاد آلودگی به سوسری ها ازجمله سوسری آلمانی در ایران است. همینطور سالن های پخت و توزیع مواد غذایی، سلف سرویس ها، آبدارخانه ها، سوئیت ها و انبارهای مواد غذایی به سبب ورود مکرر مواد غذایی به صورت عمده، بخصوص همراه با کارتن های آلوده و در مواردی ورود تجهیزات دست دوم، همواره در معرض تهدید آلودگی به سوسری آلمانی و سوسری نوار قهوه ای هستند.

باتوجه به اهمیت شناسایی این موجود مزاحم و اجرای عملیات صحیح کنترل آن در اماکن مسکونی و تجاری، پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله (عج)، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران و دانشگاه علوم پزشکی تهران، تحقیقی مروری را در این خصوص انجام داده اند که در آن روش های پیشگیری و کنترل سوسری های آلمانی و نوار قهوه ای بررسی شده اند.

آنها برای انجام این تحقیق، با بهره گیری از کلیدواژه های خاص، مقالات علمی پژوهشی مربوطه را از پایگاه های Google Scholar، ScienceDirect، Scopus، Pub Med، Web of Science، Medline و SID منتشرشده بین سالهای ۱۹۷۷ تا ۲۰۲۱ استخراج کرده و مورد بررسی عمیق قرار داده اند.

نتایج این بررسی ها نشان می دهند که برنامه های مبتنی بر کنترل تلفیقی سوسری ها در چارچوب «هرم تاکتیک های مدیریت تلفیقی» بهترین کارایی را در کنترل آلودگی به سوسری ها در اماکن انسانی عرضه می دهند.

در این خصوص، حسین دهقان، استادیار و پژوهشگر مرکز تحقیقات بهداشت و تغذیه پژوهشکده سبک زندگی دانشگاه علوم پزشکی بقیةالله (عج) و همکارانش می گویند: «نتایج منتشرشده از مقالات در سالهای اخیر، بهترین رویکرد را در کنترل سوسری ها، اجرای برنامه های مبتنی بر استراتژی کنترل تلفیقی سوسری ها بیان کرده اند. در این استراتژی، ارتقای سطح آگاهی کارکنان و نیروهای خدماتی با بهره گیری از تجهیزات کمک آموزشی و برگزاری دوره های آموزشی تاثیر قابل توجهی در پیش گیری از آلودگی به سوسری ها دارد».

به قول آنها، «در بین روش های کنترل، استفاده از فرمولاسیون هایی با کمترین سمیت، کارایی قابل توجهی را در کنترل سوسری ها از خود نشان داده اند. در این میان، کاربرد طعمه جاذب مسموم بخصوص به صورت ژل توانست در کمتر از یک هفته جمعیت سوسری ها را به صفر برساند».

طبق اطلاعات عرضه شده در این تحقیق، از مزایای فرمولاسیون فوق، استفاده هدفمند از حشره کش ها، کاهش مقاومت به حشره کش ها و به حداقل رسیدن آلودگی محیط و مخاطرات ناشی از بقایای حشره کش هاست که در استراتژی کنترل تلفیقی مورد توجه قرار گرفته است.

دهقان و همکارانش معتقدند، «با اجرای استراتژی کنترل تلفیقی آفات که همزمان با بهره گیری از آفت کش ها، موارد مختلف دیگری را نظیر افزایش آگاهی در بر می گیرد، کاهش قابل توجهی در استفاده از حشره کش ها و بقایای آنها در محیط و همینطور ارتقای اثرگذاری طولانی مدت و کاهش سطح آلرژن های ناشی از سوسری ها ایجاد خواهد شد».

گفتنی است این یافته های علمی پژوهشی که می توانند برای کنترل سوسری، این آفت آزاردهنده اماکن خانگی و تجاری مورد استفاده قرار گیرند، در فصل نامه «تحقیقات سلامت در جامعه» وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران انتشار یافته اند.



1400/11/02
16:00:11
5.0 / 5
661
تگهای خبر: برنامه , خدمات , سبك زندگی , سلامت
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
جاوید شو جاوید شو