رفع اضطراب زنان حامله با عطر بهار نارنج

رفع اضطراب زنان حامله با عطر بهار نارنج

جاوید شو: در یک پژوهش داخلی، پژوهشگران کشور تأثیر رایحه بهار نارنج، این عطر خوشبو و دل انگیز را بر بانوانی که در خطر زایمان زودرس قرار دارند، آزمایش کرده و تأثیرات ضد اضطرابی آنرا تأیید کرده اند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایسنا، اضطراب و افسردگی از شایع ترین اختلالات روانی دوران حاملگی محسوب می شوند. شیوع اضطراب در طول دوران حاملگی متفاوت می باشد. برخی پژوهشگران شیوع اضطراب را در سه ماهه اول و سوم حاملگی بیشتر از سه ماهه دوم ذکر کرده اند و برخی دیگر معتقدند اضطراب در سه ماهه سوم حاملگی بیشتر از سه ماهه اول و دوم است. اما در کل تقریباً در ۳۳ درصد زنان باردار، اضطراب در سه ماهه آخر حاملگی وجود دارد. وجود اضطراب در ضمن دوران حاملگی به شکل های گوناگون می تواند موجب عوارض مختلف شود. ازجمله این عوارض، تهوع و استفراغ شدید در اوایل بارداری، بروز مسمومیت بارداری، نوزادان کم وزن، زایمان طولانی، افزایش احتمالی سزارین اورژانسی و زایمان زودرس هستند.
بنا بر نظر متخصصان، زایمان زودرس به ختم حاملگی پیش از اختتام هفته ۳۷ حاملگی اطلاق می شود که در ۵ تا ۱۰ درصد از حاملگی ها اتفاق می افتد. شیوع زایمان زودرس در جهان حدود ۱۰ درصد و در ایران بین ۶ تا ۳۵ درصد گزارش شده است. زایمان زودرس را با مجموعه ای از عوامل دموگرافیک، تاریخچه حاملگی های زودرس قبلی، سبک زندگی، عوامل تغذیه ای و عوامل اجتماعی اقتصادی و روانی مرتبط دانسته اند. خیلی از محققین معتقدند که زایمان زودرس خودبه خودی واکنش به یک اختلال روان شناسی است. مکانیسم تأثیر اضطراب در بروز زایمان زودرس این است که اضطراب سبب ایجاد اختلال در ترشح ضربانی هورمون آزادکننده گنادوتروپین شده و موجب تغییراتی در هورمون های جنسی خصوصاً استرادیول می شود. این تغییرات می تواند سبب شروع درد زایمان و زایمان زودرس شود.
باتوجه به اهمیت کنترل اضطراب و استرس در زنان حامله بمنظور پیش گیری از زایمان زودرس، تیم پژوهشی ۶ نفره ای از دانشگاه علوم پزشکی مشهد و دانشگاه علوم پزشکی جیرفت مبادرت به انجام پژوهشی کرده اند که در آن تأثیر رایحه اسانس بهارنارنج بر اضطراب بانوانی که در معرض خطر زایمان زودرس قرار دارند، بررسی شده است.
این مطالعه مداخله ای بر روی ۶۵ زن حامله در معرض خطر زایمان زودرس مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر جیرفت انجام شده است و طی آن، زنان به مدت دو هفته روزی دو بار و هر بار ۲۰ دقیقه اسانس بهارنارنج دریافت می کردند.
نتایج بررسی های فوق که در مجله علمی، تخصصی و پژوهشی «زنان، مامایی و نازایی» وابسته به معاونت پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و انجمن متخصصین زنان مامایی نازائی ایران شاخه خراسان انتشار یافته است، نشان داد که استفاده از آروماتراپی یا همان رایحه درمانی با بهارنارنج منجر به کاهش نمره اضطراب در زنان حامله در معرض خطر زایمان زودرس می شود و بدین سبب می توان از آن بعنوان مداخله ای آسان، ارزان و غیرتهاجمی در کاهش اضطراب زنان در معرض خطر زایمان زودرس بهره برد.
دراین باره، مهین تفضلی، استادیار گروه مامایی مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همکارانش می گویند: «می توان با اقدامات پیشگیرانه کنترلی همچون آروماتراپی با اسانس های روغنی مانند اسانس بهارنارنج تأثیر به سزایی در کاهش اضطراب دوران حاملگی و ارتقاء سلامت روان در مادران و به تبع آن پیش گیری از وقوع زایمان زودرس خودبه خودی گذاشت. باتوجه به تأثیرات منفی اضطراب در دوران حاملگی پیشنهاد می شود در مراکز بهداشتی و درمانی از آروماتراپی با بهار نارنج توسط ماماها و پزشکان استفاده شود».
آنها افزوده اند: «با توجه به نتایج این مطالعه و ازآنجایی که بیشتر زنان حامله استفاده از طب مکمل را ترجیح می دهند و دسترسی به آن آسان بوده و ازنظر هزینه مقرون به صرفه است، این روش برای بهبود اضطراب زنان در دوران حاملگی سفارش می شود».
این پژوهشگران در آخر پیشنهاد کرده اند که در مطالعات بعدی، میزان ماندگاری اثر اسانس بهارنارنج بعد از قطع مصرف آن و نتیجه آن بر زایمان زودرس نیز مورد بررسی بیشتری قرار گیرد.




منبع:

1401/01/02
19:07:29
5.0 / 5
600
تگهای خبر: پرستار , سبك زندگی , سلامت , متخصص
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو