بررسی ابعاد علمی مناظره اقتصادی؛
نامزدها برای مشکلات اقتصادی چقدر دانش بنیانی فکر می کنند؟
جاوید شو: اولین مناظره نامزدهای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری با موضوع اقتصادی انجام شد اما این سوال مطرح است که نامزدها برای مشکلات اقتصادی چقدر دانش بنیانی فکر می کنند؟
به گزارش جاوید شو به نقل از مهر، اولین مناظره نامزدهای چهاردهمین دوره ریاست جمهوری با موضوعات اقتصادی دوشنبه ۲۸ خردادماه شروع شد و ۴ مناظره دیگر هم مقرر است که در ایام دوشنبه ۲۸ خردادماه، پنج شنبه ۳۱ خرداد ماه، جمعه ۱ تیرماه، دوشنبه ۴ تیر ماه و سه شنبه ۵ تیر ماه اجرا شود.
در این مناظره پیرامون چالش های اقتصادی کشور، کنترل تورم، رشد اقتصادی و جهش تولید مباحثاتی بین نامزدها شکل گرفت و در این میان ۶ کاندیدای ریاست جمهوری، کلید واژه هایی چون «حمایت از تولید داخل»، «بی اثر کردن تحریم ها با تاکید بر توان داخلی»، «واگذاری تصمیم سازی ها به نخبگان»، «فرار نخبگان به علت تورم بالا و لزوم کنترل آن»، «پیشرفت با جهش تولید و تولید دانش بنیان» و … را مطرح و بعضاً تکرار کردند.
یکی از موضوعات قابل تأمل از زمان شروع تبلیغات کاندیداها تا امروز (حدود ۱۰ روز) این بوده است که توجه به تولید دانش بنیان، اقتصاد دانش بنیان و توسعه فناوری های نوظهور، کمتر در میان برنامه نامزدها به چشم می خورد و یا اگر هم هست؛ یک اشاره گذراست و تا حالا برنامه جامع و مدونی در این حوزه ها از طرف ۶ نامزد ارائه نشده است. همین طور در اولین مناظره ۴ ساعته کاندیداها با موضوع چالش های اقتصادی کشور، سوال مشخصی از طرف ستاد انتخابات صدا و سیما درباره ی اقتصاد دانش بنیان و افزایش نرخ آن از تولید ناخالص داخلی، طراحی و پرسیده نشد و نامزدها بینابین اظهارات خود، تنها اشاراتی کوتاه به موضوع دانش بنیان و جهش تولید داشتند و اساساً برنامه شاخص و یا راه حل دانش پایه ای برای حل مشکلات اقتصادی از جانب کاندیداها دریافت نشد.
این در حالیست که از یک سو، پژوهش های گوناگون این مؤلفه را اثبات نموده است که اقتصاد مبتنی بر دانش، بطور مستقیم بر رشد تولیدات داخلی، ایجاد شغل و در نهایت رشد اقتصادی تأثیرگذار است و از طرفی، انباشت دانش، منشأ فناوری، نوآوری و کارآفرینی است که با خود اشتغال زایی را نیز به همراه دارد و در چنین شرایطی است که می توان بهبود روند توسعه اقتصادی را بوسیله ایجاد نوآوری های جدید شاهد بود.
حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان مطالبه مهم رهبر انقلاب از گذشته تا حال بوده و ایشان همیشه تاکید دارند که برای رشد اقتصاد کشور و اصلاح امور اقتصادی، باید بطور قاطع به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت کرد. مثالی دیگر در این باب آنکه رهبر انقلاب سال قبل برای مهار تورم و رشد تولید، بر استفاده از ظرفیت ها و همراهی مردم و نخبگان در حوزه دانش بنیان ها تاکید داشتند؛ ایشان تجربه شرکت های دانش بنیان را یک نمونه مدیریت صحیح برشمردند و بر ضرورت تبیین یک نقشه راه برای تعیین اولویت های دانش بنیانی تاکید کردند.
امسال نیز رهبر انقلاب شعار سال را «جهش تولید با مشارکت مردم» عنوان کردند که شرکت های دانش بنیان نمونه بارزی از مشارکت مردم در امر تولید به شمار می روند. بدین سبب علیرغم این راهبردها و راه حل ها، بهتر است یا نامزدها به طور مشخص برنامه های خودرا در عرصه تولید دانش بنیان، اقتصاد دانش پایه، توسعه استراتژی فناوری های نوظهور برای کسب جایگاه بهتر جهانی و … اعلام کنند و یا ستاد انتخابات صدا و سیما در سوالات خود به موارد مطروحه توجه کند.
در نوشتار زیر به بخشهایی از صحبت های کاندیداهای انتخابات ۱۴۰۳ پیرامون اهمیت دانش بنیان ها در پیشرفت، نقش مردم در تحول اقتصادی، تکیه به توان داخلی برای مهار تورم، لزوم نگهداشت نخبگان و مشارکت در تصمیم گیری و … اشاره شده است.
*زاکانی
علیرضا زاکانی نامزد انتخابات ۱۴۰۳ در قسمتی از اظهارات خود در حوزه رونق تولید و مهار تورم اظهار داشت: مردم ایران من پزشک هستم اگر یک پزشک تشخیص غلط بدهد به بیمار ضربه می زند. مشکل مردم ایران آمریکا و تحریم ها نیست بلکه تجویزهای اقتصادی آمریکا است. اولاً من با فرصت های جهانی و منطقه ای قائلم به استقلال اقتصادی و ثبات بخشی با دلار زدایی به افزایش اعتبار پول اقتصادی نماییم، ثانیاً با جهش تولید و تولید صادرات محور و دانش بنیان می توان به پیشرفت رسید.
وی در ادامه اشاره کرد: درباب مشارکت مردم در اقتصاد نیز باید مبتنی بر قانون اساسی امکانی فراهم گردد چون با تاکید بر فناوری می شود فرایندها را کوتاه کرد و مردم را در اقتصاد مشارکت داد و در نهایت خلق ثروتی که صورت گرفت توزیع عادلانه صورت گیرد.
علیرضا زاکانی ضمن اشاره به تحریم های اعمال شده مقابل کشورمان نیز اظهار داشت: تحریم را باید در داخل کشور خنثی کرد و دیپلماسی اساس و بنیان آنرا هم تغییر دهد. تا وقتی تحریم را خنثی نکردیم واکسن ندادند اما وقتی واکسن را ساختیم دیدند تحریم بی اثر است. اگر دنبال رفع تحریم هستیم به توانمندی داخلی تکیه نماییم.
*پزشکیان
مسعود پزشکیان نامزد دیگر انتخابات ریاست جمهوری در قسمتی از سخنان خود به فرار نخبگان به علت تورم بالا اشاره نمود و اظهار داشت: با تکنولوژی های غلط برداشت نفت را مفت از دست می دهیم. تورم ۴۰ درصدی است و پرداخت های ما ۲۰ درصد افزایش دارد. نخبه ها درحال فرار هستند و باید دید کدام دانشمندی روند موجود را تأیید می کند؟
*قالیباف
محمدباقر قالیباف در قسمتی از صحبت های خود درباره ی راهکارهای مهار تورم اظهار داشت: در تورم نخستین نکته اصلاح ساختار بودجه است. وقتی بودجه می نویسیم می گوئیم بودجه دولت در حالی که بودجه زندگی مردم است. ما اقتصاد را کوچک می نماییم چون تولید رونق ندارد. اینجاست که ما باید مدیر قوی، باسابقه، باتجربه و بابرنامه داشته باشیم.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: رییس جمهور قوی به این معنا نیست که فقط تصمیم گیری کند بلکه باید تصمیم سازی را به نخبگان جامعه بدهد. وقتی ما از نیروهای کارشناسی و نخبگان جامعه استفاده نمی نماییم با تصمیم خلق الساعه می گوئیم قیمت ارز ۴۲۰۰. بعد می گوئیم چرا اساتید و دانشجویان ما مهاجرت می کنند. وقتی ما از تجربه نیروهای داخلی و سرمایه داخلی استفاده نمی نماییم چرا می خواهیم از سرمایه خارجی استفاده نماییم.
وی اشاره کرد: وقتی تولید را نادیده می گیریم یعنی این که دولت هزینه دارد و این هزینه برای مردم است و حاصل آنرا در سفره مردم می بینیم.
قالیباف در بخش دیگری از صحبت های خود نیز اظهار داشت: نخستین جایی که اساس تحول است مردم است و نقش مردم در تحول به ویژه اقتصاد است. باید امنیت سرمایه برای مردم وجود داشته باشد و دست و پای دولت از اقتصاد جمع شود.
نامزد ریاست جمهوری افزود: نخبگان، اندیشمندان، کارآفرینان و جوانان ما که پیشگام دانش بنیان هستند می توانند برای کشور ارزش افزوده چندین برابر ایجاد کنند و باید آنها را بر صدر بنشانیم و اجازه دهیم آنها تصمیم سازی کنند و ما تصمیم گیری نماییم.
قالیباف در ادامه سخنانش اظهار داشت: وقتی حرف از سرمایه گذاری می زنیم یک بخش سرمایه گذاری است و بخش دیگر بهره برداری است. رییس جمهور باید از ظرفیت اندیشمندان و متخصصان برای راندمان استفاده نماید.
*قاضی زاده هاشمی
امیرحسین قاضی زاده هاشمی نامزد دیگر انتخابات در قسمتی از اظهارات خود پیرامون رشد اقتصادی، با تکیه بر این که خام فروشی نفت داریم ولی فرآورده ها را همسایه ها روی سر و دست می برند، عنوان کرد: نفت را می فروشیم ولی با سه برابر قیمت روغن وارد می نماییم در صورتیکه شرکت های دانش بنیان ما می توانند با هزینه کمتر و کیفیت بالاتر همان را تولید کنند.
*جلیلی
سعید جلیلی نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری نیز ضمن تاکید بر این که باید به دانشگاه ها و اساتید که جزو سرمایه های کشور هستند برای انجام برنامه هفتم توسعه ماموریت داد، اظهار داشت: نگاه ما به دانشگاه نگاه حداقلی و گذران روزمره نیست بلکه باور داریم دانشگاه می تواند در اقتصاد و توسعه کشور نقش داشته باشد.
جلیلی اضافه کرد: حق همه دانشجویان و اساتید این است که در پیشرفت کشور و ارز آوری و توسعه نقش داشته باشند. می توانیم از علم وآگاهی که در دانشگاه های کشور در سطح بالایی وجود دارد، در عرصه توسعه کشور بهره برد همین طور باید اظهار داشت که تعدادی از نامزدها فقط به تجربه خارجی اعتقاد دارند باید اصرار کرد علاوه بر تجربه جهانی باید از تجربه دانشگاهی و علمی خود استفاده نماییم و اقتصاد ما برمبنای دانش بومی و البته خارجی حل شود.
نامزد چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: امروز برمبنای نگاه حداکثری روستاهای ما یک ظرفیت است و باید برنامه داشت تا از ۴۰ هزار روستای بالای ۲۰ خانوار بهره برد که روستاها سلول پیشرفت و جهش کشور است. دولت باید نقش خود در استفاده از فرصت ها و همین طور ظرفیت ها ایفا کند و بستر را برای حضور همه آماده کند.
*پورمحمدی
مصطفی پورمحمدی با اشاره به اینکه با توان ملی و مدیریتی می توان مشکلات را حل کرد، اظهار داشت: اما باید به نظرات کارشناسی بها بدهیم ما سیاستگذار هستیم باید با پشتوانه کارشناسی اولویت ها را با نظرات مردم و کارشناسان تعیین کنیم؛ دنیای امروز دنیای دانش، فناوری، تخصص و تجربه است، اعداد و ارقام گویا هستند اعداد فریاد می زند خودش را نشان میدهد.
منبع: javidsho.ir
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب