کاخ جهانی سروستان فارس و تکاپوی مسئولان برای ساماندهی بیشتر آن

کاخ جهانی سروستان فارس و تکاپوی مسئولان برای ساماندهی بیشتر آن

جاوید شو: کاخ سروستان در قالب پرونده منظر ساسانی ثبت جهانی شده که در این پرونده دو منظر جهانی دیگر شامل فیروزآباد و بیشاپور نیز هست اما استقبال گردشگران از کاخ جهانی سروستان به اندازه منظرهای ساسانی در بیشاپور و فیروزآباد نبوده که حالا مسئولان میراث فارس می کوشند با ساماندهی و فراهم کردن راه دسترسی ایمن به همراه معرفی شایسته، گردشگران را بالاتر از گذشته به تماشای کاخ ساسانی سروستان بکشانند.


به گزارش جاوید شو به نقل از ایرنا، در میانه راه شیراز به فسا، ۱۳ کیلومتر که به جنوب شهر سروستان حرکت نماییم، می توانیم کاخ ساسان یا چهارتاقی برجای مانده از دوره ساسانیان را ببینیم؛ سازه ای در میانه تاریخ باستانی و اسلامی ایرانی که معماری آن از جنبه های متعدد مورد توجه است.
این بنا به درازای ۳۷ متر و پهنای ۴۵ متر است؛ ۲ گنبد بزرگ آجری و تاق ها، قوس ها و درگاه های گوناگونی دارد که ساخت آنها در هزاره پیشین حیرت آور است.
این بنا که از پنج ایوان، دو تالار گنبددار، دو تالار ستون دار، سه اتاق و فضای باز مرکزی تشکیل شده، با مصالح قلوه سنگ و گچ و در بعضی نقاط از آجر ساخته شده و طراحی منحصر به فرد، فضاهای کاخ را با هم درآمیخته شده است.
کاخ چهارتاقی یا کاخ ساسان یا کاخ سروستان تیرماه ۹۷ در چارچوب پرونده منظر ساسانی، ثبت لیست میراث جهانی یونسکو شده است.


کاخی در میانه تاریخ باستان و اسلامی ایران زمین

کاخ جهانی سروستان در اواخر دوره ساسانیان ساخته شده و آنطور که آخرین سن سنجی آن نشان می دهد، بنای سروستان یک پروژه معماری متعلق به انتهای دوره ساسانی است که در همان زمان آغازشده و در سه دهه بعد از ورود اعراب به ایران به پایان رسیده است.
این پژوهش سن سنجی که سال ۱۴۰۰ انجام شده، نشان داده است که عملیات ساخت وساز یا بازسازی مهمی در فاصله سالهای ۶۵۸ تا ۶۸۳ میلادی یعنی در زمان حضور اعراب در ایران انجام شده است.
بر این اساس این بنا را میتوان به معنای واقعی یک میراث ساسانی در دوره اسلامی به شمار آورد؛ بنابراین است که کاخ ساسانی سروستان شاهد پیوند معماری عصر باستان با دوره اسلامی ایران است.
کارشناسان نمونه های جالبی را از پیوند معماری ایران باستان و هنرمندان ایرانی در دوره اسلامی یافته اند که همین شاخصه ها، چهارتاقی سروستان را به شکلی منحصر به فرد کرده است.
کارشناسان نمونه های جالبی را از پیوند معماری ایران باستان و هنرمندان ایرانی در دوره اسلامی یافته اند که همین شاخصه ها، چهارتاقی سروستان را به شکلی منحصر به فرد کرده است.

عزم مسؤلان فارس برای ساماندهی و مرمت میراث ساسانی سروستان

ساماندهی منظر جهانی ساسانی فارس در دستورکار قرار گرفته و به قول مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در چارچوب این پروژه اخیرا بیشتر از ۱۳ میلیاردریال اعتبار برای ساماندهی و مسیر دسترسی ایمن به کاخ سروستان اختصاص یافته است.
محمد ثابت اقلیدی اظهار داشت: مقرر است مسیر بازدید و دسترسی ایمن به فضاهای معماری کاخ سروستان با بیشتر از ۶ میلیارد و۲۰۰ میلیاردریال اعتبار اجرایی شود.
او افزود: علاوه بر این، مسیر دومنظوره حفاظتی - گردشگری هم با اعتباری بیشتر از ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال برای دسترسی به گنبد آجری کاخ ساسانی طرح ریزی شده که بزودی اجرا می گردد تا مسیر دسترسی پله به بالای گنبد برای بازدید فضای آن فراهم گردد.


جزئیاتی در رابطه با پروژه ساماندهی کاخ ساسانی سروستان

آنطور که سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پیش تر، اوایل دهه ۸۰، راهی برای دسترسی گردشگران به این کاخ جهانی بوجود آمده اما حالا با گذشت ۲ دهه، مستهلک شده، بخشهایی از آن از بین رفته و بخصوص تردد در آن با ویلچر یا کالسکه کودکان دشوار و ناایمن است.
مسیر دسترسی به فراز گنبد چهارتاقی بیشتر برای محققان تاریخی و کارشناسان مرمت برای پایش و رصد بنا و استفاده می شود و هدف از ایجاد آن استفاده عموم مردم نیست.
افشین ابراهیمی افزود: راه دسترسی جدید که مقرر است با آجر اجرایی شود، از پارکینگ شروع می شود، کاخ را دور می زند و به سمت سرویسهای بهداشتی هم کشیده می شود و تا خروجی مجموعه ادامه خواهد یافت.
او که سابقه مدیریت بر پایگاه جهانی ساسانی فارس را هم در کارنامه دارد در رابطه با مسیر دسترسی به فراز گنبد چهارتاقی هم توضیح داد: این پلکان بیشتر برای محققان تاریخی و کارشناسان مرمت برای پایش و رصد بنا و استفاده می شود و هدف از ایجاد آن استفاده عموم مردم نیست.
ابراهیمی افزود: پیش تر در سال ۸۶ پلکان چوبی با استفاده از داربست برای دسترسی به گنبد A این مجموعه بوجود آمده و اینبار هم پلکان چوبی برای دسترسی به فضای داخلی گنبد B ایجاد می شود.
کاخ ساسانی سروستان در شرق مرکز استان فارس قرار دارد و فاصله شیراز تا این کاخ حدود ۱۰۰ کیلومتر است.
فارس بیشترین میراث ملی کشور و ۱۴ میراث جهانی را در خود جای داده و ساماندهی میراث تاریخی شهرستان های مختلف، البته همراه با تسهیل سرمایه گذاری برای ایجاد زیرساخت های گردشگری متناسب، زمینه را برای رونق توریسم در سرتاسر استان فراهم می کند؛ کاخ ساسانی یا چهارطاقی ظرفیتی کم نظیر برای رونق سروستان است.



1403/06/19
11:10:14
5.0 / 5
203
تگهای خبر: صنایع دستی , فرهنگ , میراث فرهنگی , هنر
این پست جاوید شو را پسندیدید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲
جاوید شو جاوید شو